Τα μελομακάρονα είναι από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Άλλες τα φτιάχνουν χωρίς να τα σιροπιάσουν οπότε και είναι σαν κουλουράκια και άλλες τα κάνουν μικρά και στρογγυλά- τα λεγόμενα φοινίκια.

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, βρήκα την ευκαιρία να σας δείξω μια πολύ εύκολη συνταγή για μελομακάρονα. Με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας!

 

Νόστιμα μελομακάρονα σε χρόνο μηδέν

melomakarona-eykoli-kai-grigori-syntagi

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

  •  4 φλ. λάδι
  •  1 φλ. ζάχαρη
  •  1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  •  1 φλ. του καφέ κονιάκ
  •  2 κ.γ μαγειρική σόδα
  •  1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
  •  2 κιλά αλεύρι

Για το σιρόπι:

  •  1 φλ. μέλι
  •  1 φλ. ζάχαρη
  •  1 1/2 φλ. νερό
  •  1 στικ κανέλας
  •  1 φλούδα από πορτοκάλι

Για το γαρνίρισμα:

  •  1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  •  λίγη κανέλα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

zimi-melomakarona-prwto-bima-ladi-kai-zaxari

Για αρχή, χτύπησε καλά το λάδι και τη ζάχαρη, μέχρι να είναι όσο πιο ομογενοποιημένα γίνεται. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο μόλις το δείς να γίνεται σαν ένας χυλός.

portokali-ximos-sintagi-gia-gliko

Θα χρειαστείς το χυμό από ένα πορτοκάλι. Αρχικά τρίψε λίγη από τη φλούδα του για να πάρεις το ξύσμα. Σε ένα ποτήρι ρίξε τον χυμό από το πορτοκάλι, πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα.

zimi-gia-melomakarona-aleyri

Έπειτα ρίξε το αλεύρι και ξεκίνα το ζύμωμα, έως ότου απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Θα σου πρότεινα αντί για μίξερ,να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Με κυκλικές κινήσεις ανακάτεψε πολύ καλά μέχρι στην αφή να είναι σαν ένα μαλακό ζυμαράκι.

melomakarona-plasmena-gia-ton-fourno

Ξεκίνησε να πλάθεις τα μελομακάρονα. Σημαντικό tip: φρόντισε το μέγεθος από τα μελομακάρονα να είναι περίπου το μισό ή το 1/3 από όσο υπολογίζεις ότι το θέλεις. Αλλιώς θα σου βγουν τεράστια επειδή φουσκώνουν.

Ώρα για ψήσιμο! Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στον αέρα για 35 λεπτά!

siropi-gia-melomakarona-flouda-portokali-kai-kanela

Σειρά έχει το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλε όλα τα υλικά μέσα και περίμενε μέχρι να βράσουν.  Το μέλι θα ήταν καλό να το έβαζες στο τέλος για να μην κάψει πολύ. Μόλις βράσει απόσυρε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

 zesta-siropiasmena-melomakarona melomakarona-eykoli-kai-grigori-syntagi

Ρίξε το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα και προσθέσε το ψιλοκοπανισμένο καρύδι και κανέλα αν θέλεις! Μια τελευταία συμβουλή. Για να μην σου σπάσουν τα μελομακάρονα, πρώτα βάλτα στην πιατέλα και μετά σιρόπιασε τα! Έτοιμα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
tagged in Γλυκά