ragades-gynaika-soma

9 αλήθειες για τις ραγάδες που πρέπει να ξέρεις!

by ediva-girl

Οι ραγάδες είναι οι μαλακές, άσπρες γραμμές στο δέρμα που μοιάζουν με ουλές. Συνήθως εμφανίζονται μετά από απότομη αύξηση του βάρους ή του ύψους, κατά την οποία το δέρμα τεντώνεται. Όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εφηβείας.

Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με τις ραγάδες και αυτό δεν βοηθάει καμία γυναίκα να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα. Έτσι θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όσα ξέρουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σωστά. Δες τρόπους για να μειώσεις τις ραγάδες με φυσικούς τρόπους εδώ!

 

Δεν βγαίνουν μόνο από το άπλωμα του δέρματος

ormones

Όταν το δέρμα τεντώνεται απότομα, συνήθως εμφανίζει ραγάδες. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την δημιουργία τους. Ορμονικές αιτίες μπορούν να επηρεάσουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος. Αυτό σημαίνει πώς η ικανότητα του δέρματος να αντιστέκεται στις αλλαγές μειώνεται, κι έτσι γίνεται πιο ευάλωτο στη δημιουργία των αντιαισθητικών ουλών. Οι ορμονικές διαταραχές συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εφηβείας αλλά μπορούν να συμβούν και από το bodybuilding και την απότομη αύξηση βάρους.

Δεν βγαίνουν μόνο στις γυναίκες

ragades-andres

Οι ραγάδες είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επομένως πολλοί άνθρωποι τις συνδέουν μόνο με τις γυναίκες. Περίπου το 90% των γυναικών βγάζουν ραγάδες, ειδικά μετά τον έκτο ή έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Αλλά οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν και στους άντρες.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι ελαστικοί ιστοί σπάσουν από το έντονο τέντωμα του δέρματος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε εμφανίζονται τα ενοχλητικά σημάδια. Έτσι, εκτός της εγκυμοσύνης, όταν ένας άνθρωπος πάρει ή χάσει απότομα πολύ βάρος ή ύψος μπορεί να εμφανίσει ραγάδες.

 Δεν βγαίνουν μόνο στο στομάχι

egkyos

Το στομάχι είναι ένα σημείο του σώματος στο οποίο βλέπουμε συχνότερα ραγάδες. Κυρίως εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Αλλά επίσης οι ραγάδες εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι το στήθος, οι μηροί, χαμηλά στη μέση, στα χέρια, στους αγκώνες και τα γόνατα.

Το χάσιμο βάρους δεν τις θεραπεύει

ragades-zygaria

Η παχυσαρκία ή η αύξηση του βάρους είναι μία αιτία για τη δημιουργία τους. Οπότε πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χάνοντας βάρος μειώνονται και οι ραγάδες. Όμως ως ουλές δεν είναι πάνω στην επιδερμίδα, αλλά ξεκινούν από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Επιπλέον, ένας λόγος εμφάνισης είναι η λέπτυνση και το τέντωμα του μεσαίου στρώματος του δέρματος, οπότε το χάσιμο βάρους δεν θα βοηθήσει το δέρμα να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση. Όπως και να έχει, η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει όταν οι ραγάδες είναι ακόμα κόκκινες ή ροζ ενώ η μείωση του βάρους μπορεί να αποτρέψει καινούριες ραγάδες να εμφανιστούν και φυσικά την συνολική εικόνα μας.

Οι αδύνατοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ραγάδες

adynati-ragades

Πολλοί πιστεύουν πως οι αδύνατοι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν ραγάδες. Η αλήθεια είναι όμως, ότι πολλές φορές οι ορμονικές διαταραχές αλλά και το DNA παίζουν ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα παιδιά πριν την εφηβεία και έφηβοι, αντιμετωπίζουν ορμονικές αλλαγές και μπορούν να αποκτήσουν ουλές.

Επίσης, σπάνιες παθήσεις όπως τα σύνδρομα Μάρφαν και Cushing, αλλά και χρήση κορτικοστεροειδών για πολύ μεγάλο διάστημα μπορούν να γίνουν οι αιτίες για την εμφάνιση ραγάδων.

Αλλάζουν χρώμα

ragades-xroma

Αρχικά εμφανίζονται ως κόκκινες, ροζ ή κόκκινο-καφέ γραμμές. Επειδή σπάει η μεσαία στρώση του δέρματος, τα αιμοφόρα αγγεία φαίνονται μέσα από τις ουλές. Σταδιακά, το κόκκινο χρώμα τους γίνεται άσπρο ή γυαλιστερό εξαιτίας του χρώματος του λίπους κάτω από το δέρμα. Επίσης το χρώμα του δέρματος μας επηρεάζει το πώς φαίνονται. Βέβαια το καλό είναι ότι μπορούν να ξεθωριάσουν τελείως με το πέρασμα του χρόνου.

Το μαύρισμα δεν τις θεραπεύει

mayrisma

Το μαύρισμα μπορεί να καλύπτει τις ραγάδες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τις κάνει να φαίνονται χειρότερα. Αυτό ισχύει ειδικά για τις λευκές ουλές. Όσες είναι γυαλιστερές λευκές γίνονται ακόμα πιο εμφανείς όταν μαυρίζουμε, γιατί οι ουλές δεν μαυρίζουν.

Η ασφάλιση δεν καλύπτει θεραπείες για τις ραγάδες

ragades-asfalisi

Κάθε αισθητικό πρόβλημα δεν αποτελεί απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία μας. Επομένως το laser, η πλαστική και άλλες θεραπείες δεν καλύπτονται από το ταμείο μας.

Η σωστή διατροφή προλαμβάνει τις ραγάδες

sosti-diatrofi

Η σωστή διατροφή μπορεί να μας προφυλάξει από την απότομη αύξηση βάρους, που είναι η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση ραγάδων. Αν πίνουμε πολύ νερό και τρώμε υγιεινά το δέρμα μας ενυδατώνεται και παίρνουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι ελαστικό και υγιές. Επίσης, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη C βοηθούν στην αναδόμηση του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου. Δες επίσης πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα με διατροφή!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts