άντρας γυναίκα μαλωμένοι χαρακτηριστικά μη υγιούς αγάπης

Τα 5 χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μη υγιούς αγάπης!

by tzinav

Η αγάπη είναι ένας βασικός πυλώνας της ζωής μας που εκφράζει πολλές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Ωστόσο, ο τρόπος που εκφράζουμε ή μας εκφράζουν οι άλλοι την αγάπη δεν είναι πάντα υγιής. Και ενώ σε ένα βαθμό κάτι τέτοιο είναι στο πλαίσιο της ανθρώπινης φύσης, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά της μη υγιούς αγάπης που υποδηλώνουν ότι η σχέση (ερωτική, φιλική ή οικογενειακή) είναι τοξική.

Την τοξική αγάπη πραγματεύεται η ομιλία της Katie Hood στο TED, εξηγώντας ότι η βία και η κακοποίηση είναι πιο κοντά μας απ’ όσο νομίζουμε. Επειδή όμως η τοξικότητα δεν είναι εύκολα αντιληπτή, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσουμε τα σημάδια της. Δες λοιπόν ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά της μη υγιούς αγάπης!

5 Σημάδια ότι μια σχέση είναι τοξική!

 

1. Ένταση

γυναίκα σπρώχνει άντρα μαλώνουν χαρακτηριστικά μη υγιούς αγάπης

Όλες οι σχέσεις στην αρχή τους προκαλούν ενθουσιασμό και έντονα συναισθήματα. Όταν όμως η σχέση γίνεται τόσο έντονη που αισθάνεσαι ότι σε πνίγει τότε αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως η σχέση να μην είναι τόσο υγιής. Σε μια υγιή σχέση λοιπόν πρέπει να αναπνέεις άνετα,  να νιώθεις ότι πηγαίνει με τους ρυθμούς που θέλεις αλλά και να εκφράσεις τις ανάγκες σου και φυσικά αυτές να είναι κατανοητές και σεβαστές.

2. Απομόνωση

Φυσικά στην αρχή μιας σχέσης θα θέλεις να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς με το σύντροφο σου. Αν όμως έχεις καιρό να δεις τους φίλους ή την οικογένεια σου μόνη σου τότε ίσως κάτι δεν πάει τόσο καλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο σύντροφος σου σε απομακρύνει από τους δικούς σου ώστε να αγκιστρωθείς επάνω του. Σε μια υγιή σχέση όμως κάτι τέτοιο δεν έχει χώρο. Η σχέση πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή και όχι μονόδρομος. Η ανεξαρτησία λοιπόν μέσα στη σχέση και η διατήρηση των δικών σου ενδιαφερόντων, φίλων και ανθρώπων είναι απαραίτητη σε μια μη τοξική σχέση.

Δες επίσης: Μαθήματα ζωής από τον ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ!

3. Υπερβολική ζήλια

άντρας κοιτάει κινητό γυναίκας

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Η ακραία ζήλια όμως είναι τοξική, συχνά εκφράζεται με θυμό και καταστρέφει τη σχέση. Αν λοιπόν ο σύντροφος σου αγχώνεται χωρίς λόγο ότι φλερτάρεις με άλλους ή ότι μπορεί να είσαι άπιστη με αποτέλεσμα να μη φεύγει από το πλευρό σου τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

4. Υποτίμηση

άντρας γυναίκα φωνάζουν μαλώνουν

Το να σε μειώνει συνεχώς ο σύντροφός σου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό μιας μη υγιούς σχέσης. Σε μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Μια υγιής σχέση πρέπει να ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου κι όχι να σε καταρρακώνει και να σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής.

Δες επίσης: 5 Μαθήματα ζωής που οι άνθρωποι μαθαίνουμε πολύ αργά!

5. Κυκλοθυμία

άντρας γυναίκα μαλωμένοι

Όταν βλέπεις έντονα κυκλοθυμικές και ασταθείς αντιδράσεις σε μια σχέση τότε αυτό πιθανόν υποδηλώνει ότι η σχέση έχει γίνει τοξική. Για παράδειγμα, αν τη μια στιγμή ο σύντροφος σου σε υποτιμά και σου μιλάει  άσχημα ενώ το επόμενο λεπτό σου ζητάει δακρύβρεχτη συγγνώμη τότε είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί μια υγιής αλληλεπίδραση.

Μπορεί να μη γίνονται όλες οι σχέσεις από τοξικές υγιείς και να χρειαστεί να απομακρυνθείς από μερικές. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις υπάρχουσες σχέσεις. Τα βασικότερα αυτών είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η ευγένεια είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να εφαρμόζεις καθημερινά για πιο υγιείς, ειλικρινείς σχέσεις.

Μπορείς να βρεις όλη την ενδιαφέρουσα TED ομιλία της Katie Hood στο παρακάτω βίντεο:

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts