pos enai na zeis se toksiki schesi

Πως είναι να ζεις σε μια τοξική σχέση!

by ediva

Τοξικές σχέσεις. Για να διαβάζεις αυτή τη πρόταση σημαίνει ότι είτε βρίσκεσαι μέσα σε μία, είτε δεν είσαι σίγουρη αν όντως διατηρείς μια τοξική σχέση ή όχι. Μπορεί, βέβαια, να το διαβάζεις και από καθαρό ενδιαφέρον. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είμαι σίγουρη πως μπορείς να μάθεις πολλά, μιας και το θέμα είναι ιδιαίτερο και τέτοιου είδους σχέσεις στις μέρες μας, για κάποιο λόγο, είναι όλο και πιο συχνές.

Πολλά είναι τα είδη των τοξικών ανθρώπων και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης– φιλική, ερωτική, οικογενειακή, επαγγελματική. Δε θα σου κρύψω πως το έχω ζήσει σε πολλά από αυτά τα επίπεδα και για αυτό σήμερα θα σου περιγράψω πως είναι να βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να βγεις μέσα από αυτή, με τους τρόπους που τα κατάφερα. Ίσως εσύ να καταφέρεις να γλιτώσεις από μια τόσο ψυχοφθόρα σχέση νωρίτερα από εμένα.

Πως να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση

τοξική σχέση

Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που μας γεμίζουν χαρά και καλή διάθεση και μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Υπάρχουν και άνθρωποι στη ζωή μας που μας απορροφούν περισσότερη ενέργεια από ότι άλλοι και μας καταλήγουν να είμαστε ένα ψυχολογικό ράκος, χάνοντας όποια καλή διάθεση είχαμε αρχικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτό που ορίζουμε ως τοξικά άτομα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακοί άνθρωποι και θέλουν μόνο να μας κάνουν να νιώθουμε χάλια. Η συνηθέστερη περίπτωση είναι απλά να μην ταιριάζεις σαν άνθρωπος εσύ με εκείνον.

Δες επίσης: 10 Βήματα για να γλιτώσεις από μια τοξική σχέση!

μαλωμένο ζευγάρι

Σαφώς και υπάρχουν διάφορα είδη τοξικών ανθρώπων. Υπάρχουν οι ελεγκτές που θέλουν να ξέρουν τι κάνεις κάθε ώρα και στιγμή- κοινώς να τους δίνεις αναφορά- οι ζηλιάρηδες που ακόμα και όταν είσαι με την παρέα σου ή ακόμα, ακόμα και με την οικογένεια σου πιστεύουν ότι είσαι με κάποιον άλλον ή φλερτάρεις ή δίνεις δικαιώματα με την συμπεριφορά σου. Επίσης υπάρχουν οι γκρινιάρηδες και τα άτομα που έχουν μόνιμα αρνητική διάθεση. Δύο κατηγορίες που μοιάζουν μεταξύ τους μιας και στην μια περίπτωση υπάρχει γκρίνια για τους πάντες και τα πάντα και στην άλλη απλά δεν βρίσκουν κάτι καλό σε οτιδήποτε.

Η λίστα συνεχίζει με τους ψεύτες– νομίζω πως καταλαβαίνεις τι και πως- οι άπιστοι σύντροφοι– επίσης πιστεύω ότι είναι κατανοητός ο λόγος που βρίσκονται στη λίστα- και οι τρομερά ανασφαλείς, οι οποίοι είναι σαν μωρά παιδιά που συνεχώς επιζητούν την προσοχή και την επιβεβαίωση. Επίσης στη λίστα βρίσκονται και άλλες πιο “δύσκολες” κατηγορίες όπως οι νάρκισσοι, οι ανταγωνιστικοί και οι χειριστές-μοιάζουν με τους ελεγκτές, αλλά σε αυτή την περίπτωση θέλουν να χειρίζονται κυριολεκτικά όλη σου τη ζωή, τι κάνεις, που πας, αν θα κάνεις κάτι κ.ο.κ.

ζευγάρι καυγαδίζει

Από ότι καταλαβαίνεις η λίστα είναι μεγάλη και σίγουρα κάποιον από αυτήν την κατηγορία θα έχεις συναντήσει στη ζωή σου. Για κακή(καλή;) μου τύχη, έχω γνωρίσει και έχω συναναστραφεί με τα περισσότερα από τα παραπάνω είδη τοξικών ανθρώπων και για αυτό μπορώ να πω ότι είμαι ευγνώμων γιατί έμαθα πολλά και κυρίως για το πόσο δυνατή είμαι να ξεφύγω από μια τέτοια σχέση, ακόμα και αν μου συμβαίνει ξανά και ξανά.

Γιατί για να σου πω την αλήθεια μου δεν είναι ορατό εξ αρχής. Σιγά,σιγά αρχίζουν τα σημάδια να φαίνονται και να εκδηλώνονται περισσότερο σαν τον χαρακτήρα που πραγματικά είναι. Για μένα η δυσκολότερη τοξική σχέση ήταν με έναν χειριστή. Ξεκίνησαν όλα πολύ όμορφα και ρομαντικά και με γέλιο και χιούμορ και φυσικά με κάποιες εντάσεις όπως είναι φυσιολογικό σε κάθε σχέση.

σκίτσο από ζευγάρι

Όλα, λοιπόν, φαίνονταν πολύ φυσιολογικά, σαν μια κανονική σχέση. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, άρχισε να κάνει ζήλειες- όπως τότε πίστευα. Ρωτούσε που θα πάω, με ποιον θα βγω, αν αργούσα με ρωτούσε γιατί άργησα. Στην αρχή ήμουν χαλαρή μιας και εκείνος ήταν ρωτούσε με ευχάριστη και όχι επιτακτική διάθεση. Του απαντούσα, πιστεύοντας ότι λέγοντας του την αλήθεια θα πάψει να έχει λόγο να μην με εμπιστεύεται.

Κάποια στιγμή τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ασφυκτικά. Ήθελε να ξέρει το πρόγραμμα μου και όταν κάτι δε του άρεσε έπρεπε να αλλάξει για να ταιριάζει με το πως του αρέσει. Στη συνέχεια, έπιανα τον εαυτό μου να μην μπορεί να κανονίσει ούτε μία έξοδο με τις φίλες μου. Ένιωθα ότι πρέπει να τον ενημερώσω και ουσιαστικά να πάρω την άδεια του για να βγω για έναν καφέ.

Δες επίσης: 4 Χαρακτηριστικά σημάδια ότι έχεις έναν χειριστικό σύντροφο!

στεναχωρημένη κοπέλα

Οι καυγάδες άρχισαν να πληθαίνουν και όταν του έλεγα πως νιώθω κατάφερνε να με κάνει να πιστεύω ότι όλα είναι στο μυαλό μου και ότι ουδέποτε μου είπε να μη βγω ή ότι χρειάζεται να πάρω την άδεια του. Φυσικά και αφού το έλεγε τόσο ήρεμα και ψύχραιμα και με τόσο τέλεια, φαινομενικά, επιχειρήματα, πίστευα ότι έχω λάθος.

Περνούσε ο καιρός και σιγά σιγά άρχισα να χάνω το χαμόγελο μου και το κέφι μου. Άρχισα να μην βγαίνω και να μην κάνω πράγματα που με γεμίζουν γιατί φοβόμουν ότι δε θα του αρέσει και θα καυγαδίζουμε για 3 μέρες. Ξεκίνησα να νιώθω ότι αυτή η σχέση πλέον με στέρευε ψυχολογικά και ότι μάλιστα είχα αρχίσει να χάνω τον εαυτό μου μέσα σε όλο αυτό. Πλέον άφηνα κάποιον άλλον να με ορίζει.

Μέχρι και σήμερα που σου τα λέω όλα αυτά νιώθω όλο αυτό το πνίξιμο και το ζόρι και το άγχος που ένιωθα και ζούσα σε αυτή τη σχέση. Έκανα πολλές προσπάθειες να χωρίσω, όμως κατάφερνε ξανά και ξανά με τα όμορφα του λόγια να με κρατάει. Ώσπου μια μέρα αποφάσισα ότι μου λείπει ο παλιός μου εαυτός και η χαρά που κάποτε είχα και αποφάσισα να κάνω κάτι για αυτό.

αγανακτισμένη γυναίκα, ediva.gr

Προσωπικά απευθύνθηκα σε μία ψυχολόγο. Ήμουν πολύ τυχερή σε αυτόν τον τομέα για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί βρήκα έναν άνθρωπο που μου ταίριαξε αμέσως- είναι σημαντικό να υπάρχει χημεία με τον ψυχολόγο σου. Και δεύτερον, γιατί ήταν και εκείνος εντάξει με αυτή την επιλογή μου. Για την ακρίβεια, ανάμεσα στους καυγάδες μου είχε πει ότι ίσως να πρέπει να πάω σε κάποιον ψυχολόγο γιατί όλα αυτά που λέω εναντίον του ήταν παρανοϊκά. Οπότε για μένα ήταν το τέλειο πάτημα.

Η μία συνεδρία ακολούθησε την άλλη. Μέσα από πολλά μονόωρα κουβέντας και μέσα από πολλά κλάματα, κατάφερα και πάλι να βρω τον εαυτό μου. Κατάφερα να ξεχωρίσω ποιες ήταν οι σκέψεις μου πραγματικά και ποιες ήταν αυτές που μου έβαζε σιγά, σιγά εκείνος στο μυαλό. Μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερα να επαναπροσδιορίσω τον εαυτό μου, να υψώσω το ανάστημα μου, να βγάλω την φωνή που τόσο καιρό είχε σωπάσει και επιτέλους να δώσω ένα τέλος στην σχέση αυτή.

μόνη κοπέλα

Ξέρω ότι δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να δουν κάποιον για να τους βοηθήσει. Ξέρω όμως ότι ο κοινωνικός μας περίγυρος και συγκεκριμένα οι κολλητοί μας και η οικογένεια μας είναι τα τρίτα μάτια στην σχέση μας. Αν κάποια στιγμή εκφράσουν την ανησυχία τους, μην βιαστείς να τους πεις ότι κάνουν λάθος. Ή ακόμα και αν το κάνεις, γιατί νιώθεις ότι θέλεις να προστατέψεις τη σχέση σου εκείνη τη στιγμή, κράτα το και σκέψου το.

Ναι είναι δύσκολο. Κάθε χωρισμός είναι δύσκολος, πόσο μάλλον όταν φεύγεις από μια τοξική σχέση. Θα πονέσεις, θα στεναχωρηθείς, θα κλάψεις και θα πιστεύεις ότι ήσουν υπερβολική και ότι έκανες λάθος. Αλλά όταν θα τα νιώθεις όλα αυτά, στάσου για μια στιγμή και δες και το κομμάτι σου που θα νιώθει ανακουφισμένο και ελεύθερο. Αυτό το κομμάτι είναι η δύναμη σου. Γιατί στο υπόσχομαι θα νιώθεις λες και έφυγαν 100 κιλά από πάνω σου.

Δες επίσης: Πως θα καταλάβεις ότι μια φίλη σου δε θέλει το καλό σου!

θλιμένη κοπέλα

Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν και θα υπάρχουν στις ζωές μας, αυτό είναι γεγονός. Προσπάθησε όταν τους συναντάς και τους αναγνωρίζεις να τους ξεκόψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ναι μια σχέση ποτέ δε θα είναι τέλεια, σαν από ταινία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεσκίσεσαι ψυχολογικά. Όλα έχουν όρια και την στιγμή που θα νιώσεις ότι αυτά τα όρια ξεπερνιούνται και καταπατάται η προσωπικότητα σου, φύγε. Τρέξε μακρυά όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Αυτή είναι η ιστορία μου και αν σε στεναχώρησα το έκανα μόνο για καλό. Ελπίζω να μην βρεθείς ποτέ σε αυτή τη θέση και αν βρεθείς αντιμετώπισε το. Και σου υπόσχομαι ότι θα είμαι εδώ να σε στηρίξω αν χρειαστεί!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts