ψυχολόγος Guy Winch tedx - Πως να ξεπεράσεις πιο εύκολα έναν χωρισμό - πως να "φτιάξεις" μια ραγισμένη καρδιά

Πως να ξεπεράσεις εύκολα έναν χωρισμό!

by ediva

Όλοι μας έχουμε πληγωθεί από μια σχέση που τέλειωσε άδοξα. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί τι κάναμε λάθος, μήπως δεν είμαι αρκετή και όλος αυτός ο πόνος μας κυριεύει και νιώθουμε την καρδιά μας να ραγίζει. Ναι κάθε χωρισμός μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι συναισθημάτων και είναι τόσα δυνατά όλα αυτά που μας παραλύουν.

Όμως πως να “φτιάξεις” μια ραγισμένη καρδιά ώστε να είναι και πάλι υγιής; Τι συμβαίνει μέσα μας και πως το αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας όλο αυτό το πένθος. Ο ψυχολόγος Guy Winch μίλησε για όλο αυτό σε ένα από τα πολλά TED talks και η προσέγγιση του πραγματικά μοναδική. Πάμε να δούμε τι είπε.

Πως να γιατρέψεις την πονεμένη καρδιά σου σύμφωνα με τον ψυχολόγο Guy Winch

Ιστορία/Περιστατικό 1:

Η Κάθυ, μια από τις πελάτισσες/ασθενείς του Guy Winch, είχε πει ότι από μικρή είχε πλάνο. Στα 27 θα έβρισκε τον κύριο Τέλειο και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα είχαν παντρευτεί. Όμως στα 27 της η Κάθυ διαγνώστηκε με όγκο στο στήθος και τα επόμενα 2 χρόνια τα πέρασε με χημειοθεραπείες. Το ξεπέρασε και ήταν έτοιμη να βρει τον άντρα της ζωής της. Για μια ακόμα φορά η ζωή της επιφύλασσε κάτι άλλο. Όγκος στον άλλο της μαστό και για τα επόμενα 2 χρόνια πάλεψε για να το ξεπεράσει.

Και τελικά τα κατάφερε. Ξαναξεκίνησε τη ζωή της, γνώρισε κάποιον και όλα πήγαιναν τέλεια. Μετά από 6 μήνες, ο Ριτς- το αγόρι της- είχε κλείσει τραπέζι στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Η Κάθυ νόμισε ότι θα της κάνει πρόταση γάμου, εκείνος όμως την χώρισε. Η καρδιά της Κάθυ έσπασε. Ο πόνος ήταν τόσο δυνατός που για τους επόμενους 5 μήνες δε μπορούσε να το ξεπεράσει και αναρωτιόταν τι έκανε λάθος. Πέρασε 4 χρόνια παλεύοντας και ξεπερνώντας τον καρκίνο και τώρα δε μπορεί να ξεπεράσει έναν χωρισμό. Γιατί;

Δες επίσης: Πως να ξεπεράσεις τον πρώην σου!

Ιστορία/Περιστατικό 2:

ραγισμένη καρδιά

Το δεύτερο περιστατικό είναι ο Μιγκέλ, 56 χρονών, και μετά από μια 5ετία που είχε πεθάνει η γυναίκα του ήταν πλέον έτοιμος να βρει μια γυναίκα. Και τελικά βρήκε και μέσα στους 2 μήνες συγκατοικησαν. Στους 5 μήνες όμως η Σάρον τον άφησε γιατί ήθελε να πάει κοντά στα παιδιά της και δεν μπορούσε να κάνει σχέση από απόσταση.

Ο Μιγκέλ για μήνες δε μπορούσε να το ξεπεράσει και ξεκίνησε να κάνει λάθη και στην δουλειά του. Μέχρι και ο ίδιος ξεκίνησε να αναρωτιέται τι πάει λάθος με τον εαυτό του και μειώνεται τόσο η αποδοτικότητα του.

Τι λέει ο ψυχολόγος Guy Winch για τον χωρισμό και την απώλεια

καρδιά σε παζλ

Ο κ.Guy Winch λέει ότι ένας χωρισμός είναι σαν να βιώνουμε μια πραγματική απώλεια. Μερικά συμπτώματα είναι αϋπνίες, παρεμβατικές αρνητικές σκέψεις, προβλήματα υγείας και κατάθλιψη. Ο οργανισμός μας το λαμβάνει τόσο δραματικά που μας παραλύει και μας καθιστά ανίκανους να το αντιμετωπίσουμε και να το αποδεχτούμε. Τείνουμε να θεοποιούμε τον πρώην μας και αγνοούμε όλα τα μειονεκτήματα του. Τα συναισθήματα μας θολώνουν την κρίση μας και κάπως έτσι παύουμε να είμαστε λειτουργικοί.

Παύουμε να είμαστε λειτουργικοί για εμάς και παύουμε να είμαστε λειτουργικοί γενικότερα. Η πίεση, το ζόρι και η συναισθηματική φόρτιση μας κάνει να μην μπορούμε να αποδώσουμε στην δουλειά μας, το οποίο τελικά θα οδηγήσει σε λάθη. Ένας χωρισμός αφήνει κενά. Και είναι αλήθεια, μιας και αν το καλοσκεφτείς όταν είσαι με έναν άνθρωπο γίνεσαι μέρος της ζωής του και ξαφνικά όλα αυτά τα χάνεις και μένει ένα κενό.

Η ερωτική απογοήτευση– με όλα τα συναισθήματα που συνεπάγεται- είναι σαν τα ναρκωτικά, λένε οι ερευνητές. Οι καλές αναμνήσεις μιας σχέσης είναι το ναρκωτικό στο στερητικό σύνδρομο που λέγεται “ερωτική απογοήτευση”. Η διαφορά με τους εθισμένους είναι ότι ξέρουν την εξάρτηση τους. Ο έρωτας όμως λειτουργεί ύπουλα και για αυτό δεν καταλαβαίνουμε την εξάρτηση μας σε αυτόν και έτσι ψάχνουμε να βρούμε ένα γιατί. Στέλνουμε ένα μήνυμα, προσπαθούμε να φτιάξουμε την κατάσταση.

Δες επίσης: Σ’αγαπώ, αλλά σ’ αφήνω!

Η λύση;

ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός

Ο ψυχολόγος Guy Winch προτείνει να κάνουμε μια λίστα με όλα τα αρνητικά του πρώην μας. Κάθε φορά που του πλέκουμε το εγκώμιο να σταματάμε και να κοιτάμε την λίστα, έτσι ώστε να θυμόμαστε όλα αυτά που είναι αυτός ο άνθρωπος. Ο ίδιος το κάνει και στις συνεδρίες του με τους πελάτες του. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει η διαδικασία ιάσης.

Το επόμενο βήμα είναι η θέληση να προχωρήσεις μπροστά. Ναι το πένθος και ο πόνος είναι λογικά να υπάρχουν. Όμως όλα κάνουν τον κύκλο τους και ξεπερνώνται. Μην αφήσεις τον πόνο να σε κυριεύσει γιατί ποτέ δε θα βγεις από αυτό το τρυπάκι.

Και τα κενά; Πως γεμίζεις τα κενά; Μετά από έναν χωρισμό είναι βασικό να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου. Ποια είσαι; Τι θέλεις; Και τι κάνεις στη ζωή σου που συνεχίζεται χωρίς τον πρώην σου. Βρες τα κενά που σου δημιουργήθηκαν, δες τι είναι το καθένα και επαναπροσδιόρισε τα.

Δες επίσης: 5 Λόγοι που δεν μπορείς να ξεπεράσει τον πρώην σου!

Τι κράτησα από την ομιλία του

Ναι χρειάζεται να πάμε κόντρα στον πόνο και να σταθούμε στα πόδια μας. Ναι είναι συγκλονιστικό πως σε καμία ηλικία δε μπορεί ο οργανισμός μας να αντιμετωπίσει τον σοκ και τον πόνο ενός χωρισμού. Και ναι τελικά ίσως η ερωτική απογοήτευση είναι η δυσκολότερη μάχη για τον καθένα μας.

Μπορώ να σου πω πως κρεμόμουν από τα χείλη του κατά τη διάρκεια όλης της ομιλίας, αλλά τα τελευταία 2:40 λεπτά για μένα ήταν το ζουμί. Κλείνοντας την ομιλία του λέει το εξής:

“Αν γνωρίζετε κάποιον που η καρδιά του έχει ραγίσει, να είστε υπομονετικοί και συγκαταβατικοί. Η στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο είναι πολύ βασική για την ψυχική ανάκαμψη. Ο χρόνος που πιστεύετε ότι χρειάζεται κάποιος για να ξεπεράσει ένα χωρισμό, είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που πραγματικά χρειάζεται ο άλλος. Και αν είσαι εσύ αυτός που πονάει η καρδιά του τότε ετοιμάσου να παλέψεις σκληρά με το ίδιο σου το μυαλό, αλλά μην τα παρατάς. Έχεις τα όπλα για να το καταφέρεις. Μπορείς να πολεμήσεις και μπορείς να γίνεις καλά”. 

Related Posts