giati oi vegeterians einai pio distichismenoi, ediva.gr

Γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο χαρούμενοι!

by ediva

Θα ξεκινήσω με ένα πολύ βασικό disclaimer! Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να θίξει κανέναν. Θα σου πω επίσης πως για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μου έχω υπάρξει χορτοφάγος και μάλιστα έχω φροντίσει σε αυτό εδώ το site να δώσω και συνταγές για αλμυρά και γλυκά και για όσους είναι vegeterians. Από ότι καταλαβαίνεις δεν καταδικάζω και δεν κατακρίνω καμιά απόφαση, απλά θέλω να σου παρουσιάσω την έρευνα που έγινε όσον αφορά την ψυχολογία των χορτοφάγων.

Να ξέρεις, διχάστηκα πολύ μέσα μου για αυτό το άρθρο, κυρίως γιατί φοβήθηκα με τον όλο χαμό που γίνεται τελευταία με τους vegans και τους vegetarians και τους κρεατοφάγους. Όπως είπα είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τον τρόπο ζωής που θέλει, θεωρώ όμως και εξίσου σημαντικό την ενημέρωση από όλες τις πλευρές. Έτσι, μετά από μεγάλη συζήτηση και διάλογο με ένα πολύ καλό μου συνάδελφο, με έπεισε και μου έδωσε το κουράγιο να σου παρουσιάσω την έρευνα.

Γιατί οι vegetarians είναι λιγότερο χαρούμενοι;

 

stressarismeni kopela

Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από κάτι το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο. Όλοι οι γιατροί λένε και έχουν αποδείξει πολλάκις πως όσο λιγότερο κρέας έχεις στη διατροφή σου, τόσο πιο υγιής είσαι. Έχουν λόγο που σου λένε 2 φορές την εβδομάδα κρέας και μια ψάρι. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργεί σαν ρολόι και να μην ζορίζεται από κακά λιπαρά. Όταν ακολουθείς μια πιο χορτοφαγική διατροφή, η καλή χοληστερίνη ανεβαίνει, η κακή κατεβαίνει και το όλο σύστημα είναι πιο λειτουργικό.

Δες επίσης: 5 Τρόποι να σε τονώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα!

chortofagiki salata

Βέβαια, σε μελέτες που έγιναν παρατηρήθηκε ότι από άποψη ψυχολογίας, οι χορτοφάγοι είναι, συγκριτικά με τους ανθρώπους που έχουν στη διατροφή τους το κρέας, πιο δυστυχισμένοι. Έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και τις περισσότερες φορές κυριαρχούν μέσα τους αρνητικά και όχι θετικά συναισθήματα. Αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό; Πάμε να δούμε το κοινωνικό πείραμα που έγινε παρακάτω και πιστεύω θα ξεκαθαρίσουν πολλά μέσα σου.

giati oi vegeterians einai pio distichismenoi, ediva.gr

Η έρευνα έγινε σε 400 άτομα τα οποία είτε ήταν καθόλα χορτοφάγοι ή κατά το ήμισυ χορτοφάγοι- pesceterians για παράδειγμα. Τους ζητήθηκε να συμμετέχουν και το βράδυ να βγουν.  Την επόμενη μέρα τους ρώτησαν πως ήταν το βράδυ τους. Οι περισσότεροι εξέφρασαν αρνητικά συναισθήματα. Όταν ρωτήθηκαν το γιατί, οι πλειοψηφία αυτών απάντησε ότι ένιωθαν σαν να μην άνηκαν εξαιτίας των διατροφικών τους συνηθειών.

Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις την συναισθηματική εξάντληση!

vegetarians vs meat eater

Και αυτό δε θα πρέπει να μας ξενίζει, μιας και άμα το καλοσκεφτούμε στα περισσότερα κοινωνικά event δεν υπάρχουν τόσες vegetarian επιλογές πέραν από τις σαλάτες. Ο καθένας μας θα ξενέρωνε άμα ένιωθε ότι δεν τον σκέφτηκαν οι άλλοι και έχουν απλά μόνο μια επιλογή. Εντάξει, τι να κάνουμε; Τόσα χρόνια συνήθειας θα “σπάσουν” με τον καιρό. Θέλει λίγη υπομονή και καλή διάθεση. Μην χαλιέσαι και προσπάθησε όσο μπορείς να συμβιβαστείς κάπως.

Δες επίσης: 9 Συμπτώματα της κατάθλιψης που σου περνάν απαρατήρητα!

nostimi salata

Μέχρι τότε αγαπημένοι vegeterians προσπαθήστε να μην δυσανασχετείτε και να δείχνετε κατανόηση. Εγώ προσωπικά έβρισκα μεγάλη χαρά στις τηγανητές πατάτες σε γεύματα που είχαν κατά βάση το κρέας! Ή αν πρόκειται να πας σε μια φιλική μάζωξη, μπορείς να υπενθυμίσεις στους φίλους σου να συμπεριλάβουν στο μενού και φαγητά για χορτοφάγους. Κάπως έτσι όλοι στο τέλος της βραδιάς θα είναι ικανοποιημένοι.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts