kakosmia stomatos

12 Λόγοι που η αναπνοή σου μυρίζει!

by ediva

Μήπως αγχώνεσαι κάθε φορά που μιλάς κοντά σε άλλους ότι η αναπνοή σου μυρίζει; Έχεις αμφιβολίες όποτε ο φίλος σου τραβιέται τη στιγμή που τον πλησιάζεις για ένα φιλάκι; Μάθε τις αιτίες που το στόμα σου έχει κακοσμία και εξαφάνισε την!

 

Αναρωτιέσαι “Γιατί μυρίζει αναπνοή σου;”

τα βακτήρια του στόματος διασπούν τις τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια σου, τα ούλα σου ή τη γλώσσα σου. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει χημικές ενώσεις που προκαλούν τη κακοσμία. Δες παρακάτω σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να μυρίζει το στόμα σου άσχημα.

1. Μόλις ξύπνησες

asximi_anapnoi

Πολύ συνηθισμένη να μυρίζει η αναπνοή όταν ξυπνάς. Συμβαίνει στους περισσότερους! Ενώ κοιμάσαι, μειώνεται η ποσότητα του σάλιου που παράγεται και τα βακτήρια στο στόμα σου βρίσκουν ευκαιρία να ξεσαλώσουν. Βούρτσισε τα δόντια σου πριν κοιμηθείς και με το που ξυπνήσεις και θα είσαι ΟΚ!

2. Αναπνέεις με το στόμα

mouth breathing

Αν αναπνέεις από το στόμα, το σάλιο σου εξατμίζεται και δε προλαβαίνει να καθαρίσει το ξηρό στόμα σου από υπολείμματα φαγητού. Παρατήρησε μήπως αναπνέεις από το στόμα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής (αν ασκείσαι) και φρόντισε να πίνεις νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να κρατάς το στόμα σου υγρό.

3. ‘Εφαγες φαγητό που μυρίζει

smelly onion

Αν μόλις έφαγες κάτι με σκόρδο, κρεμμύδι, πολλά μπαχαρικά, λάχανο κ.α. τότε είναι φυσικό να μυρίζει η αναπνοή σου. Ακόμα και αν η μυρωδιά εξασθενίσει μετά από 1-2 ώρες είναι πιθανό να ρευτείς και να επανέλθει κάνοντάς σε να αισθανθείς ντροπιασμένη ειδικά αν είσαι με τη παρέα σου. Μη τρελαίνεσαι, συμβαίνει σε όλους, απόλαυσε το φαγητό και την επόμενη ημέρα η αναπνοή σου θα είναι μια χαρά.

4. Είσαι νηστική όλη μέρα

have not eaten

Ακόμα και όταν είσαι νηστική μπορεί να είναι δυσάρεστη η αναπνοή σου. Όταν τρως, παράγεται περισσότερο σάλιο έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση και να διασπαστούν οι τροφές που μένουν στο στόμα σου οπότε όταν είσαι πολλές ώρες νηστική αρχίζει να ξηραίνεται το στόμα. Άλλος ένας λόγος να μην παραλείπεις γεύματα εκτός από το ότι δεν είναι καλό για την υγεία και το βάρος σου.

5. Καπνίζεις

woman smoking

Εκτός από το ότι κάνει κακό στην υγεία σου, το κάπνισμα μπορεί να ξηράνει το στόμα σου με επακόλουθο μειωμένη παραγωγή σάλιου οπότε κοψ’το όσο είναι καιρός!

6. Παίρνεις φάρμακα

anapnoi sou mirizei

Ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, ηρεμιστικά κ.α. μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και για ακόμα μία φορά αυτό σημαίνει λιγότερο σάλιο και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βακτηρίων που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές. Για όσο διαρκεί η φαρμακευτική σου αγωγή το μόνο που μπορεί να βοηθήσει λίγο είναι να βουρτσίζεις και τη γλώσσα σου εκτός από τα δόντια σου.

7. Έχεις φλέματα

anapnoi sou mirizei_2

Εξαιτίας αλλεργιών ή κρυολογήματος μπορεί η βλέννα της μύτης σου που βοηθάει στο φιλτράρισμα του αέρα που εισπνέεις, μπορεί να συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του λαιμού. Έτσι τα σωματίδια του αέρα που κανονικά φιλτράρονταν τώρα θα μπουν στο στόμα σου και θα προκαλέσουν άσχημη αναπνοή.

8. Έχεις χαλασμένα δόντια

asximi anapnoi

Θυμάσαι που σε κυνηγούσε η μαμά σου μικρή για να βουρτσίζεις πρωί μεσημέρι βράδυ τα δοντάκια σου; Κάτι ήξερε… Χαλασμένα, τερηδονισμένα δόντια μπορεί να έχουν κοιλότητες που μαζεύουν υπολείμματα τροφών και έτσι προκαλείται πάλι άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή σου. Βουρ στον οδοντίατρο!

9. Φοράς σιδεράκια ή γέφυρα

siderakia

Κανονικά, όταν ο οδοντίατρος σου έβαλε θήκη ή σου φόρεσε τα σιδεράκια θα σε ενημέρωσε ότι επιβάλλεται σωστός και συχνός καθαρισμός γιατί μπορεί να μαζευτούν υπολείμματα τροφών. Αν δε τον άκουσες…καιρός να ξεκινήσεις.

10. Πίνεις πολύ αλκοόλ

anapnoi sou mirizei

Έρευνα του 2007 στο Ισραήλ έδειξε πως υπάρχει πιθανότητα η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει ξηροστομία αλλά και ότι πιθανόν να εκλύονται ορισμένες μυρωδιές όταν ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.

11. Καούρες

kaoura

Μερικές φορές η αναπνοή μυρίζει εξαιτίας μιας διαταραχής που λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή, πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό για να μάθεις πως αντιμετωπίζεται.

12. Είναι ιδέα σου

anapnoi sou mirizei2

Η αναπνοή κάθε ατόμου δεν είναι η ίδια  και πολλές φορές ίσως είναι απλά η ιδέα σου ότι η δική σου μυρίζει και αγχώνεσαι χωρίς λόγο (ειδικά όταν ετοιμάζεσαι για ραντεβού).

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts