zeugari agapimeno

5 Πράγματα που δεν ήξερες για τη δύναμη του αγγίγματος!

by ediva

Ένα άγγιγμα, ένα χάδι, ένα φιλί μπορεί να μιλήσει μέσα στην ψυχούλα μας όσο χίλια λόγια. Πραγματικά δε μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση το πόσο γεμίζουμε συναισθηματικά από ένα άγγιγμα και μόνο σε σχέση με απλά λόγια. Η επιστήμη της ψυχολογίας το μελέτησε σαν φαινόμενο και βρήκε μερικά συγκλονιστικά πράγματα όσον αφορά το άγγιγμα. Δεν είναι μόνο μια από τις πέντε αισθήσεις είναι πολλά παραπάνω.

Η δύναμη που έχει το άγγιγμα είναι μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα. Σκέψου μόνο πως νιώθεις ακουμπώντας το στήθος του αγαπημένου και νιώθοντας την καρδιά του να χτυπάει. Μπορεί να την παίρνουμε σαν μια δεδομένη αίσθηση όμως υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρεις για τη δύναμη του αγγίγματος. Πράγματα που πραγματικά θα σε κάνουν να δίνεις προσοχή κάθε φορά που ακουμπάς κάτι για να το μελετήσεις.

Η δύναμη του αγγίγματος

 

Είναι μια αίσθηση γεμάτη συναισθήματα

piasmena storgika cheria

Άλλα βλέπουν τα μάτια, άλλα ακούν τα αυτιά και άλλα νιώθουν τα χέρια. Και ενώ πολλές φορές μάτια και αυτιά ακούν το ίδιο, η αφή πάντα καταλαβαίνει το διαφορετικό. Θυμήσου την πρώτη φορά που το αγόρι σου σου έπιασε το χέρι. Πόσα πολλά συναισθήματα πέρασαν εκείνη την στιγμή από μέσα σου που όμως το στόμα σου και το πρόσωπο σου δεν έδειξαν; Σκέψου πόσο πιο γεμάτη ένιωσε μια αγκαλιά και ένα φιλί από ότι ένα σ’ αγαπώ. Πραγματικά κάθε άγγιγμα είναι έκρηξη συναισθημάτων.

Δες επίσης: Με ποιους τρόπους σαμποτάρεις την ευτυχία σου!

Εξιτάρει ταυτόχρονα δυο πλευρές του εγκεφάλου

zevgari aggizei dachtila metaksi tous

Την στιγμή που αγκαλιάζεις κάποιον ο εγκέφαλος ταυτόχρονα ενεργοποιεί και την πλευρά του αγγίγματος αλλά και την πλευρά που είναι τα συναισθήματα σου. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχει καταφέρει να ενώσει συναίσθημα και αφή και σε κάνει να θέλεις να σφίξεις και άλλον τον άλλον στην αγκαλιά σου ή  να τον φιλήσεις ή απλά να μείνεις για λίγη ώρα εκεί. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο εγκέφαλος σου σου δίνει μια πλήρη λειτουργική εικόνα συναισθημάτων και πράξης. Πόσο πιο όμορφο να μπορείς σωματικά να εκφράζεις αυτό που νιώθεις;

Το άγγιγμα είναι η πρώτη μας αίσθηση σαν μωρά

mama akoumpa patousakia mwrou

Δε βλέπουμε, δε μιλάμε σαν μωρά. Η πρώτη μας επαφή είναι το δέρμα της μαμάς. Έτσι την ξεχωρίζουμε και την καταλαβαίνουμε. Κάθε τι  που μας αρέσει ορίζεται καθαρά και μόνο μέσω της αφής και είναι αρκετό για να ξέρουμε τι είναι αυτό που μας γεμίζει και μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε την αγάπη, αλλά και τι δε μας αρέσει γύρω μας. Η αφή είναι η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο.

Δες επίσης: Πως να ξεκλειδώσεις την πραγματική ευτυχία μέσα σου!

Κάθε άγγιγμα μας επηρεάζει διαφορετικά

kopela akoumpaei se sterno antra

Μαλώνεις με τις αδερφές σου και ξαφνικά σου σκάει ένα χαστούκι. Αυτή η αίσθηση του χεριού στο μάγουλο σου προξενεί πόνο, θλίψη και οργή. Μετά όμως το ίδιο χέρι σε ακουμπάει στοργικά και σου ζητάει ταπεινά συγγνώμη. Και το καταλαβαίνεις. Όχι επειδή ακούς τα λόγια, αλλά επειδή αντιλαμβάνεσαι το χάδι που είναι διαφορετικό και γεμάτο μετάνοια και αγάπη. Κάθε άγγιγμα είναι διαφορετικό. Άλλο μπορεί να σε ανατριχιάσει, άλλο να σε αηδιάσει, άλλο να το λατρέψεις και άλλο απλά να σε αφήσει παγερά αδιάφορη.

Δες επίσης: 11 Απλές συνήθειες για να είσαι ήρεμη σε δύσκολες στιγμές!

Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη μας και την υγεία μας

aggalia

Όπως είπα η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσουμε. Μέσω αυτή ξεκινάμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τι είναι θετικό, τι αρνητικό. Μπορεί να μην είσαι φαν των διαπροσωπικών σχέσεων,αλλά ακόμα και μια χειραψία βοηθάει στην συναισθηματική σου εξέλιξη- που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ως προς την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου. Επίσης, μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία. Μια σφιχτή ολιγόλεπτη αγκαλιά μπορεί να σου τραβήξει όλο στο στρες, το άγχος και την στεναχώρια.

Related Posts