sarakostiana kserotigana

Σαρακοστιανά ξεροτήγανα!

by ediva

Θυμάμαι μικρή όταν έμπαινε η Σαρακοστή και ξεκινούσε η νηστεία η μαμά μου έκανε ένα περίεργο γλυκό που ήταν τραγανό και κολλούσε. Πως να αντισταθεί ένα παιδάκι σε ένα γλυκό πατατάκι- έτσι το είχα τότε στο μυαλό μου. Μετά έμαθα και το όνομα από αυτό το γλυκό πατατάκι και το λέγανε ξεροτήγανο.

Μετά από κάποια χρόνια μπήκα και εγώ μαζί με την μαμά στην κουζίνα και έμαθα πως να το φτιάχνω. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, ειδικά για τις μέρες της νηστείας που θέλεις κάτι γλυκό αλλά και γρήγορα. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις σαρακοστιανά μελένια ξεροτήγανα!

Συνταγή για ξεροτήγανα

kserotigana

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

για τη ζύμη:

  • 1/3φλ. νερό
  • 1/3φλ. κονιάκ
  • 1/3φλ. σπορέλαιο
  • 1φλ. χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1κ.γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • αλεύρι Φαρίνα όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα

για το μέλωμα:

  • 1/2 θυμαρίσιο μέλι
  • 1φλ. νερό
  • 1κ.γλ. κοφτό κανέλα
  • 1κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο
  • καρύδια χοντροκομμένα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

sporelaio, ediva.gr koniak magiriki soda ksisma portokaliou farina chimos portokali elaiolado

Ανακάτεψε την μαγειρική σόδα με το πορτοκάλι. Αφού φουσκώσει ο χυμός πορτοκάλι ρίξτον σε μια λεκανίτσα και από πάνω ρίξε το σπορέλαιο, το κονιάκ, το νερό, το ξύσμα από το πορτοκάλι και όσο αλεύρι πάρε. Ζύμωσε μέχρι να σου γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη. Άφησε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για λίγο σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Έπειτα πάρε κομμάτια από τη ζύμη, άπλωσε τα και κόψε τα σε λωρίδες κατά μήκος. Το σχέδιο που μπορείς να κάνεις είναι το ρολάκι- σαν τριαντάφυλλο δηλαδή- ή σε φιόγκο, ή όποιο άλλο σχέδιο μπορείς να κάνεις. Βάλε λάδι σε τηγάνι και ρίξε μέσα τα ξεροτήγανα σου μέχρι να ροδίσουν.

Δες επίσης: Τέλεια νηστίσιμη μους σοκολάτας με αβοκάντο!

thimarisio meli kanela garifalo karidia

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξε το μέλι να αραιώσει λίγο και έπειτα ρίξε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Στην κατσαρόλα αυτή βούτα και τα ξεροτήγανα σου μετά το τηγάνι. Βάλτα σε μια πιατέλα και πασπάλισε τα με καρύδι. Αυτό ήταν, έτοιμα τα ξεροτήγανα σου!

Bonus Tips:

Η επιλογή στο μέλι είναι καθαρά προσωπική. Αν σου αρέσει οποιοδήποτε άλλο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Επίσης, αν δεν αγαπάς τα μπαχαρικά- όπως η αδερφή μου- μπορείς να τα παραλείψεις και να βουτήξεις τα ξεροτήγανα σου απλά σε μέλι. Τέλος, εγώ για να μην κρατάν πολύ λαδίλα, πρώτα αφήνω για λίγο τα ξεροτήγανα να στραγγίξουν σε χαρτί και έπειτα τα περνάω από το μέλι.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts