negative compliments

12+1 Σημάδια ότι η φίλη σου “ρουφάει” την ενέργεια σου!

by ediva

Η φίλη σου σε στήνει συνέχεια στον τοίχο και σου ασκεί κριτική για ότι κάνεις; Αν συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί να έχεις να αντιμετωπίσεις ένα ενεργειακό βαμπίρ που “ρουφάει” όλη την ενέργεια και την ευτυχία σου.

Είναι απαιτητική, αρνητική, λυπημένη συνέχεια, σε ελέγχει και σε καθοδηγεί. Αυτά είναι τα ενεργειακά βαμπίρ! Αναφέρομαι σε εκείνα τα άτομα που απλά δε δείχνουν ευτυχισμένα για τη ζωή τους ή για τη ζωή των άλλων. Το μόνο που κάνουν είναι να “ρουφάνε” την ευτυχία και τη ζωή σου.

 

Το ενεργειακό βαμπίρ και τα χαρακτηριστικά του

Τα ενεργειακά βαμπίρ συνέχεια αντλούν την ενέργεια σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι εξουθενωμένος και λυπημένος. Αν θέλεις να αποφύγεις να γίνεις το επόμενο τους θύμα, ψάξε για τα παρακάτω σημάδια και φύγε μακριά τους αν τα εντοπίσεις.

1. Κάνουν ανειλικρινή σχόλια

backhanded compliments

“Τα παπούτσια δείχνουν υπέροχα επάνω σου. Δεν υπάρχουν και πολλά άτομα που φοράνε τόσο περίεργα παπούτσια – έτσι κι αλλιώς έχεις περίεργα γούστα.” Έχεις ποτέ ακούσει τέτοιου είδους σχόλια;

Αυτά τα ανειλικρινή σχόλια μόνο ένα ενεργειακό βαμπίρ μπορεί να τα κάνει. Ξέρεις ότι βρίσκεσαι τριγύρω τους όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο αλλά με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να σε κάνουν να νιώσεις ντροπή. Στην πραγματικότητα απλά δεν εκτιμούν τίποτα.

2. Θέλουν να τραβάνε την προσοχή

in the spotlight

Τα ενεργειακά βαμπίρ θέλουν να βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας, είτε καμαρώνοντας για τα επιτεύγματα τους, παριστάνοντας το θύμα ή ταπεινώνοντας τους άλλους. Απλά θρέφονται από την προσοχή που παίρνουν και μπορούν να αναστατωθούν εύκολα αν δεν τη λάβουν. Γι’ αυτό πρόσεχε με τις επιτυχίες σου στο σχολείο, στη δουλειά ή στην προσωπική σου ζωή. Ένα ενεργειακό βαμπίρ δε θα χαρεί καθόλου αν πάρεις βραβείο και θα κάνει τα πάντα για να μιλάνε όλοι για αυτόν.

3. Θέλουν να τους λυπούνται

feeling pity

Αφού τα ενεργειακά βαμπίρ θέλουν να τραβάνε την προσοχή των άλλων, συχνά παίζουν τον ρόλο του θύματος. Σήμερα, πολλά τέτοια άτομα αναρτούν τα αποτυχημένα πάρτι τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλά για να πάρουν την ικανοποίηση από σχόλια όπως “Μου αρέσει” και “Καημενούλα μου”. Στην πραγματικότητα, όμως, με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να έρθουν στο προσκήνιο. Είναι σαν να “ρουφάνε” την ενέργεια από τους άλλους κάνοντας τον εαυτό τους να φαίνεται δυστυχισμένος.

4. Ασκούν κριτική

criticism

Ασκούν συνέχεια κριτική στους άλλους, ακόμη και για περιστάσεις που δεν ελέγχουν οι άλλοι. Το μόνο που ακούς όταν είσαι γύρω τους είναι οι κριτικές. Όλοι έχουν καλές και κακές ημέρες και πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και αποδοχή. Ωστόσο, για το ενεργειακό βαμπίρ όλοι έχουν κάποιο πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο πρόβλημα είναι η ίδια τους η συμπεριφορά.

5. Έχουν πάντα δίκιο

energy vampire

Είναι άλλο πράγμα να είσαι επίμονη και άλλο να είσαι επίμονη όταν είσαι ενεργειακό βαμπίρ. Στην δεύτερη περίπτωση, τα άτομα αυτά έχουν πάντα δίκιο και δεν υπάρχει χώρος για αντιρρήσεις. Ακόμη κι αν προσπαθήσεις να τους αλλάξεις γνώμη ή να τους δείξεις την πραγματικότητα, συνεχίζουν να πιστεύουν τα δικά τους και δε θα παραδεχτούν ποτέ ότι κάνουν λάθος.

6. Είναι διπρόσωπα

two-faced person

Τα ενεργειακά βαμπίρ έχουν την τάση να είναι διπρόσωπα. Αυτό συμβαίνει γιατί από την μια πλευρά σε μεταχειρίζονται σαν να είσαι η καλύτερη τους φίλη και μόλις γυρίσεις την πλάτη σου, σου επιτίθενται χωρίς έλεος. Δεν πρόκειται ποτέ να βρουν το θάρρος να σου πουν κατάμουτρα ποιο είναι το πρόβλημα τους.

7. Είναι ψυχρά και υπολογίζουν τα πάντα

manipulative person

Τα ενεργειακά βαμπίρ θα κάνουν ότι μπορούν για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν χαμηλά. Δε δείχνουν κατανόηση στους άλλους και τους χρησιμοποιούν μόνο για να πετύχουν τους στόχους τους. Πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί για να μπορούν να τους ελέγχουν – και αυτό κάνουν – χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα των άλλων ή τις περιστάσεις. Βαθιά μέσα τους, όμως, ξέρουν ότι δε θα φτάσουν πουθενά αν δεν έχουν ανθρώπους γύρω τους για να τους ελέγχουν.

8. Σε αποθαρρύνουν

discouragement

Αν ψάχνεις κάποιον να σε παρηγορήσει, μην στραφείς σε κάποια φίλη που σου “ρουφάει” την ενέργεια. Τα ενεργειακά βαμπίρ απλά ακούν τις ανησυχίες σου και τις στρέφουν εναντίον σου με αποτέλεσμα να σε κάνουν να νιώθεις χειρότερα. Είναι ειδικοί στο να πείσουν ότι δεν αξίζεις τίποτα, είσαι χαμένη, ανόητη, άσχημη ή απλά δεν είσαι αρκετά καλή. Επαναλαμβάνουν αυτά τα σχόλια συνέχεια και αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, σίγουρα θα πιστέψεις ότι σου λένε.

9. Βρίσκεσαι κάτω από το μικροσκόπιο

people judging you

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι γνωστά για το ότι σε περνάνε από το μικροσκόπιο για να εντοπίσουν τα αρνητικά σου χαρακτηριστικά. Ακόμη και το πιο μικρό ελάττωμα είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς, και θα σε κάνουν να πιστέψεις πως έχεις σοβαρό πρόβλημα.

Όταν προσπαθήσεις να διορθώσεις τα λάθη σου – ακόμη κι αν δεν έχεις τίποτα λάθος – η κατάσταση απλά χειροτερεύει. Αυτή είναι, όμως, η τακτική τους, να σε κάνουν να νιώσεις υποχρεωμένος σε αυτός.

10. Θυμούνται τα πάντα

memory

Όχι μόνο παρατηρούν ακόμη και τα πιο μικρά λάθη και τα κάνουν μεγάλο θέμα, αλλά έχουν και καλή μνήμη. Αυτά τα δύο μαζί είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει και θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάνεις συνέχεια λάθη. Ξέχασες να τους καλέσεις στα γενέθλια τους; Έσπασες κατά λάθος το κρυστάλλινο βάζο τους; Δεν επέστρεψες στην ώρα του κάτι που δανείστηκες από αυτούς; Τα ενεργειακά βαμπίρ έχουν μια μεγάλη λίστα με τα λάθη που έχεις κάνει στο παρελθόν που ούτε κι εσύ η ίδια δεν θυμάσαι ότι έχουν συμβεί. Μην ανησυχείς. Το θυμούνται αυτοί!

11. Τους αρέσει να σε βλέπουν να υποφέρεις

negative compliments

Αν υπάρχει ένα άτομο που του αρέσει να βλέπει τους άλλους να υποφέρουν, είναι το ενεργειακό βαμπίρ. Αυτά τα άτομα ευχαριστιούνται όταν βλέπουν τους άλλους να πονάνε και να υποφέρουν, ακόμη κι αν αυτοί είναι οι φίλοι τους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όταν κάποιος γελάει ή χαίρεται που έχεις δυσκολίες ή που κατά λάθος τραυματίστηκες, ξέρεις ότι δε νοιάζεται για εσένα και ότι απλά τρέφεται από τον πόνο σου.

12. Κάνουν συνέχεια παράπονα

complaining

Εκείνος ο συνάδελφος, εκείνος ο συμμαθητής, εκείνος ο συγγενής που παραπονιέται συνέχεια για ότι κι αν γίνει; Αυτός είναι ενεργειακό βαμπίρ. Τους ρωτάς για το πως περνάνε μια ηλιόλουστη μέρα και η διάθεση τους κάνει τη μέρα σκοτεινή και συννεφιασμένη. Δεν έχει σημασία αν έχουν την καλύτερη δουλειά, το καλύτερο σπίτι ή αν απολαμβάνουν την ζωή τους – αυτά τα άτομα προσπερνάνε κάθε ευλογία που μπορεί να έχουν και βρίσκουν ένα μικρό μελανό κομμάτι στη ζωή τους για να παραπονεθούν.

13. Είναι αρνητικοί & καταθλιπτικοί

negativity

Αφού δεν ικανοποιούνται από τη ζωή τους και “ρουφάνε” οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει γύρω τους, το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι αρνητισμό. Δε βλέπουν τίποτα καλό και δεν έχουν να πουν κάτι κάλο. Γι’ αυτό εκπέμπουν αρνητισμό που μπορεί να επηρεάσει και εσένα και να χαλάσει τη διάθεση σου.

Ότι και να κάνεις για να τους βοηθήσεις ή να τους κάνεις να αισθανθούν καλύτερα, τα ενεργειακά βαμπίρ είναι παγιδευμένα στον αρνητισμό τους και το πιο πιθανό είναι να έχουν χάσει κάθε ελπίδα και όνειρο, και να έχουν απομείνει κενοί με μόνη τους πηγή ενέργειας την απορρόφηση της ενέργειας από τους άλλους. Γι’ αυτό κι εσύ νιώθεις κατάθλιψη και ατονία όταν βρίσκεσαι γύρω τους.

Αν γνωρίζεις άτομα που κάνουν όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, τότε φύγε μακριά σύντομα! Μη συναναστρέφεσαι μαζί τους και προσπάθησε να τους αποφύγεις όσο περισσότερο γίνεται. Αν κάνεις παρέα με ενεργειακά βαμπίρ θα καταλήξεις να είσαι εσύ το επόμενο τους θύμα ή θα σε κάνουν κι εσένα σαν αυτούς!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts