hormones and brain chemicals

5 Μυστικά για να έχεις επιτυχία στην αγάπη και στις σχέσεις!

by ediva

Η αγάπη αντιδράει με μυστήριο τρόπο, αλλά οι έρευνες μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις μερικά από τα μυστικά της για να μπορέσεις να έχεις μεγαλύτερη επιτυχία στην αγάπη και στις σχέσεις σου.

Η αγάπη είναι ένα περίπλοκο μείγμα συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφοράς. Ωστόσο, η επιστήμη έχει αποκαλύψει μερικούς απλούς κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις για να επιτύχεις αυτά που θέλεις.

Εκτός από τους κλασικούς παράγοντες της φυσικής ομορφιάς, κάποια χαρακτηριστικά όπως το να είσαι ανοιχτή, με αυτοπεποίθηση και θετική σε κάνει πιο επιθυμητή σε πιθανούς συντρόφους.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω 5 μυστικά βασισμένα στην επιστήμη, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σου να βρεις και να κρατήσεις έναν σύντροφο.

 

Μυστικά για να πετύχεις στην αγάπη και στις σχέσεις

 

1. Φυσική ομορφιά και σωματότυπος

physical appearance

Δεν είναι δίκαιο, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να έχεις ευκαιρία για ένα δεύτερο ραντεβού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική ομορφιά. Σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες ελκύονται περισσότερο από τις γυναίκες που έχουν μικρότερη μέση σε σχέση με τους γοφούς τους – με άλλα λόγια, τους ελκύουν οι γυναίκες με το σωματότυπο της κλεψύδρας.

Αυτός ο τύπος σώματος είναι σημάδι υγείας, νεότητας και γονιμότητας, μιας και οι κοιλιά επεκτείνεται με το άγχος και το πέρασμα των χρόνων. Όμως, η γυναίκα δε χρειάζεται να είναι πολύ αδύνατη για να έχει επιτυχίες.  Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, τα συμμετρικά πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά.

 

2. Ορμόνες και χημικές ουσίες εγκεφάλου

hormones and brain chemicals

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χημική βάση της αγάπης στηρίζεται σε ένα μοντέλο 3 σταδίων. Το πρώτο στάδιο – το στάδιο της Σεxουαλικής Επιθυμίας – χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Σε αυτό το στάδιο, η έλξη δεν κάνει διακρίσεις και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεις πολλούς ελκυστικούς άντρες.

Στο στάδιο της Έλξης, το μυαλό μας παθαίνει εμμονή με ένα συγκεκριμένο άτομο και απελευθερώνει ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που στοχεύουν να εστιάσουν την προσοχή μας στο νέο μας αγαπημένο και μας κάνει να επιθυμούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί του.

Η απελευθέρωση ντοπαμίνης, για παράδειγμα, δημιουργεί επιπλέον κίνητρα και λαχτάρα για ανταμοιβή. Η ορμόνη που ελέγχει το άγχος, καταπιέζει την όρεξη μας και την ανάγκη μας για ύπνο ώστε να μπορούμε να αφοσιωθούμε στον αγαπημένο μας. Επιπλέον, η μείωση της σεροτονίνης μπορεί να μας κάνει να παθιαστούμε ακόμη περισσότερο με το άτομο που αγαπάμε.

Στο τελικό στάδιο, το στάδιο της Σχέσης, οι ορμόνες ωκυτοκίνη και η ορμόνη αύξησης πίεσης βοηθούν στη μακροχρόνια δέσμευση. Και οι δύο ορμόνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ή μετά την εpωτική επαφή. Αυτό εξηγεί γιατί το seχ συνδέεται με την εγγύτητα ενός ζευγαριού και τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση του.

 

3. Το ίδιο μήκος κύματος

love and attraction

Και οι άντρες και οι γυναίκες ελκύονται από ανθρώπους που πιστεύουν ότι εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2009 στα γρήγορα ραντεβού (speed dating), οι γυναίκες που μιμούνταν τις κινήσεις του άντρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν το τηλέφωνο τους και οι άντρες τις θεωρούσαν περισσότερο ελκυστικές.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ένας ερευνητής ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα διαφορετικών προσώπων. Ο ερευνητής είχε τραβήξει, εν αγνοία των συμμετεχόντων, φωτογραφίες τους και τις είχε παραμορφώσει με κάποια χαρακτηριστικά.

Οι φωτογραφίες που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους συμμετέχοντες θεωρούνταν πιο ελκυστικές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πρόσωπα μας αντανακλούν κάποια χαρακτηριστικά των γονιών μας, άτομα που είναι το επίκεντρο της πρώτης μας δέσμευσης.

 

4. Διαθεσιμότητα και ειλικρίνεια

body language flirting

Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη. Γι’ αυτό το λόγο, μας ελκύουν περισσότερο τα άτομα που επικοινωνούν με ειλικρίνεια, με την επιθυμία να δεσμευτούν και να μας δείξουν συμπάθεια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μας ελκύουν ευγενικά και φιλικά άτομα και εκείνα που χρησιμοποιούν γλώσσα του σώματος που δείχνει ότι είναι ειλικρινείς απέναντι μας, όπως για παράδειγμα να κάθονται απέναντι μας και να μας κοιτάζουν, να μας χαμογελάνε, να γέρνουν προς τα εμάς και να διατηρούν οπτική επαφή.

 

5. Αυτοπεποίθηση και περιέργεια

relationship happiness

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποτελεί ένα συχνό εμπόδιο όταν προσπαθείς να βρεις ένα ταίρι. Το άγχος μας κάνει διστακτικούς και να εστιάζουμε στον εαυτό μας, πράγμα που εμποδίζει τη δέσμευση μας με κάποιον. Αυτό που ψάχνουμε είναι ένα άτομο που μπορεί να επεκτείνει την αίσθηση του εαυτού μας και να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη ζωή.

Το να έχουμε μια σταθερή ταυτότητα – ενδιαφέροντα, στόχους, άλλες σχέσεις – μας κάνει πιο ενδιαφέροντες. Το να είμαστε ενθουσιασμένοι για τη ζωή και να έχουμε ανεξάρτητα ενδιαφέροντα συμβάλουν επίσης στην ευτυχία των μακροχρόνιων σχέσεων.

Κάποιες πλευρές της έλξης είναι υποκειμενικές και δεν έχουμε τον έλεγχο τους, ενώ μπορούμε να βελτιώσουμε κάποιες άλλες με γνώση και εξάσκηση. Το κύριο μυστικό για να προσελκύσουμε κάποιον διαθέσιμο σύντροφο είναι να δουλέψουμε για να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι. Κάτι ακόμη που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε επάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τη δέσμευση και την ανασφάλεια που μπορεί να μας εμποδίζουν από το να βρούμε την αγάπη που ψάχνουμε. Όσο περισσότερο μπορείς να επικεντρωθείς στον άλλο και να το διασκεδάσεις, τόσο περισσότερη επιτυχία θα έχεις στον τομέα της αγάπης.

Related Posts