Νόστιμη συνταγή για Πηλιορείτικο σπετζοφάι!

by ediva
nostimi sintagi gia pilioreitiko spetzofai, ediva.gr

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή της γράπας, ένας ιδανικός μεζές που σηκώνει γράπα είναι το σπετζοφάι– πικάντικα παραδοσιακά λουκάνικα γλασαρισμένα σε σάλτσα ντομάτας μαζί με πιπεριές και κρεμμύδια(μερικοί βάζουν και μελιτζάνες ποσαρισμένες). Μπορείς να το σερβίρεις μέσα σε φρυγανισμένο ψωμί με τριμμένη φέτα τυρί από πάνω.

Πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση της συνταγής κάλο θα είναι να γνωρίζεις πρωτίστως την γεύση του λουκάνικου και ανάλογα να βάλεις τα ζαρζαβατικά και το λάδι για να αποφύγεις ανεπιθύμητο αποτέλεσμα αφού πολλές φορές τα λουκάνικα έχουν αρκετό λίπος και είναι πικάντικα ή καυτερά. Δες επίσης 5 συνταγές για σαλάτες σε βαζάκι για το γραφείο!

Πως να φτιάξεις Πηλιορείτικο σπετζοφάι

vima vima spetzofai

Υλικά για 4 άτομα:

  • 800 γρ. Χωριάτικο λουκάνικο
  • 300 γρ. Πράσινες πιπεριές (κέρατο)
  • 200 γρ. Πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 γρ. Κρεμμύδι ξερό
  • 300 γρ. Ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. Ντοματοπολτό
  • 60 γρ. Ελαιόλαδο
  • 100 γρ. Ζωμό κότας ή νερό
  • 50 γρ. Κρασί λευκό
  • Αλάτι , Πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Χρόνος Προετοιμασίας : 15΄

Χρόνος Εκτέλεσης: 20΄

Δες επίσης: Εύκολη κινέζικη συνταγή με κοτόπουλο!

Εκτέλεση Συνταγής

spetzofai ilikailika gia spetzofai sto tigani loukanika-piperies sto tigani

  1. Κόβεις τα λουκάνικα διαγώνια ροδέλα, τις πιπεριές διαγώνιες λωρίδες πλάτους 1 εκ. τα κρεμμύδια μισοφέγγαρο.
  2. Βάζεις λίγο λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζεις τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν χρώμα, τα βγάζεις και τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Τσιγαρίζεις στο ίδιο σκεύος τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και αφού μαλακώσουν βάζεις τον ντοματοπολτό και τα λουκάνικα.
  4. Σβήνεις με κρασί.
  5. Βάζεις την ντομάτα, την ζάχαρη τον ζωμό κότας ή το νερό
  6. Αφήνεις να γλασάρει η σάλτσα στο τέλος βάζεις αλάτι και την πάπρικα.
  7. Τέλος πουδράρεις με μαϊντανό.

Δες επίσης: Νηστίσιμη συνταγή για μια νόστιμη μανιταρόσουπα!

Για να το σερβίρεις σε ψωμί, βγάζεις την ψίχα από μέσα βάζεις λίγο τριμμένο τυρί, το βάζεις στο φούρνο μέχρι να κιτρινίσει η ψίχα στους 180 βαθμούς, γεμίζεις με το σπετζοφάι το ψωμί και τρίβεις ξανά από πάνω λίγη φέτα τυρί. Το αποτέλεσμα αυτού του σερβιρίσματος κατέληξε κάπως έτσι στο τέλος του γεύματος:

apominaria fagitou gemisto pswmaki me spetzofai

Όπως καταλαβαίνεις δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Το ψωμάκι ρούφηξε από τα ζουμιά του φαγητού και ήταν λες και τρως ένα ελληνικό μπέργκερ. Επίσης είναι μια λαχταριστή λιχουδιά για τα παιδιά, έτσι ώστε να φάνε και πιο εύκολα τα λαχανικά τους! Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς. Καλή απόλαυση!

Ευχαριστούμε πολύ τον σεφ Γιώργο Σημίτη για την συνταγή του!

Related Posts