4 Σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση!

by ediva

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα θέμα σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Η αυτοεκτίμηση καθρεφτίζει ουσιαστικά την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Μπορεί και καθορίζει τις σκέψεις μας, τον τρόπο που πράττουμε και γενικότερα όσα ζούμε. Αν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε συνακόλουθα δεν έχουμε και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για τον εαυτό μας. Δεν έχουμε δηλαδή πίστη στις δυνατότητες μας. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να χτιστεί από την παιδική ηλικία, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε και από τα βιώματα που έχουμε. Τα καλά νέα, είναι ότι η αυτοεκτίμηση μπορεί να χτιστεί και να γίνει υγιής με προσπάθεια από μέρους σας. Παρακάτω, θα δείτε 4 χαρακτηριστικά σημάδια που συνοδεύουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

4 Αναγνωριστικά συμπτώματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης!

 

1.  Φόβος για την αποτυχία

Φόβος για την αποτυχία και αυτοεκτίμηση

Ο φόβος για την αποτυχία δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους; Ναι, φυσικά. Γιατί είναι λοιπόν αναγνωριστικό σύμπτωμα της έλλειψης αυτοεκτίμησης; Γιατί, ο φόβος για την αποτυχία, δεν πρέπει να στέκεται ως εμπόδιο στο να κυνηγάμε τα όνειρα μας. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιστεύουν ότι θα κάνουν λάθη, ότι θα αποτύχουν, και έτσι αποφεύγουν πολλές δραστηριότητες στη ζωή τους. Ο φόβος για την αποτυχία λοιπόν, είναι κατανοητός αλλά όταν στέκεται εμπόδιο στη ζωή μας είναι χαρακτηριστικό έλλειψης αυτοεκτίμησης και χρειάζεται να καταπολεμηθεί.

Δείτε επίσης: 10 Τρόποι να αποδεχτείς τον εαυτό σου!

2. Σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους

Σύγκριση με άλλους ανθρώπους

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό αναγνωριστικό της έλλειψης αυτοεκτίμησης, είναι και η σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνουν να πιστεύουν ότι πάντα οι άλλοι είναι καλύτεροι από αυτούς.  Πιο αναλυτικά, αγνοούν τα δικά τους καλά χαρακτηριστικά και επικεντρώνονται πάντα στο ότι ο διπλανός έχει καλύτερα. Το ζήτημα είναι ότι πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι με καλύτερα χαρακτηριστικά από εμάς, μπαίνοντας σε μια αέναη σύγκριση το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουμε την αυτοεκτίμηση μας ακόμη χειρότερη. Συνεπώς, τα δικά μας καλά χαρακτηριστικά είναι αυτά που πρέπει να σκεφτόμαστε και σε αυτά πρέπει να επικεντρωνόμαστε.

Δείτε επίσης: Δεν θέλω περισσότερα Like, αυτοεκτίμηση θέλω!

3. Πιστεύεις ότι δεν αξίζεις

Ανεπάρκεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν είμαι αρκετός, δεν είμαι ικανός, δε θα τα καταφέρω. Είναι μόνο λίγες από τις σκέψεις που περνάνε καθημερινά από το μυαλό σου αν δεν έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοπεποίθηση μοιάζει όνειρο απατηλό, και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν πως είναι ανάξιοι για όλα. Το γεγονός αυτό, στέκεται σαν εμπόδιο για άλλη μια φορά στις δραστηριότητες τους αλλά και στις σχέσεις τους, καθώς θεωρούν ότι δεν αξίζουν και ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος καλύτερος ανά πάσα στιγμή που μπορεί να τους αντικαταστήσει.

Δείτε επίσης:  4 Συμβουλές για να νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση με το σώμα σου!

4. Επικεντρώνεσαι στα λάθη σου

Επικέντρωνεσαι στα λάθη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τέλος, ένα ακόμη σημάδι που φανερώνει ότι η αυτοεκτίμηση σου δεν είναι υψηλή είναι και ότι επικεντρώνεσαι στα λάθη σου. Και εκατό πράγματα να κάνεις σωστά, πάντα θα επικεντρώνεσαι σε αυτό που έκανες λάθος. Το λάθος αυτό, όχι μόνο θα είναι στη σκέψη σου και θα σε τρώει για μέρες αλλά παράλληλα, θα είναι και ο λόγος που θα φοβάσαι να ξαναπροσπαθήσεις κάτι ανάλογο και ουσιαστικά σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό.  Η σκέψη που πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό σου, είναι ότι όλοι κάνουμε λάθη και είναι κάτι το φυσιολογικό.

Δείτε επίσης: Με ποιους τρόπους σαμποτάρεις την ευτυχία σου!

Αν λοιπόν, εντοπίζεις τα παραπάνω στοιχεία στο χαρακτήρα σου τότε ίσως είναι η ώρα για αλλαγή. Επισκέψου κάποιον ειδικό ψυχολόγο και δώσε στον ευκαιρία να αποκτήσει την αυτοπεποίθησή που πάντα ονειρευόταν.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts