simadia pathitikis epithetikotitas

4 Τρόποι που τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ενήλικη ζωή σου!

by ediva

Όταν έχεις μεγαλώσεις σε ένα οικογενειακό περιβάλλον δύσκολο και τραυματικό είναι πολύ πιθανό ότι μετέπειτα σαν ενήλικας θα παρουσιάσεις κάποια “ξεσπάσματα” αυτών των παιδικών τραυμάτων. Τα παιδιά συνδέουν συμπεριφορές και γεγονότα και κάπως έτσι μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Πολλές φορές όμως, ένα προβληματικό περιβάλλον, οδηγεί και έναν προβληματικό ενήλικα.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ενήλικη ζωή σου, στο ediva.gr, επικεντρωθήκαμε στους 4 πιο βασικούς. Εκείνους που επηρεάζουν περισσότερο την μετεξέλιξη και συμπεριφορά μας σαν ενήλικες .

 

Παιδικά τραύματα και ενήλικη ζωή

 

Ψευδής αναγνώριση του εαυτού σου

ginaika krivetai pisw apo mia maska

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που “κουβαλάν” όλα τα παιδικά τους τραύματα και εμπειρίες ακόμα και σαν ενήλικες. Το οποίο δεν είναι αφύσικο μιας και δεν έχουν καταφέρει ποτέ να τα αντιμετωπίσουν όπως πρέπει. Ένα από αυτά τα “θέματα” είναι η ψευδής αναγνώριση του εαυτού του ατόμου. Σαν παιδιά μάθαμε να απολαμβάνουμε της φροντίδας και της αγάπης των γονιών μας. Όταν κάναμε κάτι που ήταν αντίθετο με το μυαλό των γονιών μας μάλωναν και στο μυαλό μας δεν μας αγαπούσαν όπως πριν.

Σε μια τέτοια κατάσταση, το παιδί και αργότερα ο ενήλικας, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα στάνταρ των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και “θάβει” τα συναισθήματα του και τον εαυτό του και προσποιείται το άτομο που θαυμάζουν και αγαπούν οι γονείς παραπάνω.

Δυστυχώς είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί, μιας και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματα του και το ποιο είναι πραγματικά. Αυτό οδηγεί και σε έναν ενήλικα με αντίστοιχη συμπεριφορά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση είναι το άτομο να απευθυνθεί σε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την επαφή με τον εαυτό του.

Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις την συναισθηματική εξάντληση!

Μειώνεις τον εαυτό σου

paidika travmata

Τα λόγια μας μπορούν είτε να μας αποθεώσουν, είτε να μας ρίξουν στα Τάρταρα. Μειώνοντας τον εαυτό μας, αυτόματα μας κάνει και νιώθουμε ότι χάνουμε όλο και περισσότερο τον έλεγχο στη ζωή μας. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκύπτει από την παιδική μας ηλικία, όπου έχουμε βρεθεί θύματα λεκτικής βίας- είσαι χαζό, άχρηστο, τεμπέλικο. Λέξεις μικρές και που σχεδόν κανείς δεν φαντάζεται την δύναμη τους και που τελικά μπορούν να σημαδέψουν έναν άνθρωπο.

Μπορεί σαν παιδί να πίστευες ότι έτσι έχει η κατάσταση και δε μπορείς να την αλλάξεις, τώρα όμως μεγάλωσες και έχεις επιλογή. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, εκτός και αν τα βάλεις μόνος σου. Μην πέφτεις θύμα των άλλων και όσα λένε για σένα και μην πέφτεις στο τρυπάκι να τα επαναλαμβάνεις και να τα πιστεύεις για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μη γίνεσαι θύμα. Σκέψου ότι όλο αυτό το λεγόμενο bullying στην εποχή μας, σε έχει βγάλει νικητή και σε έχει φτάσει σε ένα σημείο. Έχεις επιλογή, έχεις τον έλεγχο και μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μην το ξεχάσεις ποτέ και μην αφήσεις ποτές κανέναν, ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό να πει το αντίθετο.

Δες επίσης: Πως να νιώθεις όμορφη ακόμα και όταν σε πιάνουν οι ανασφάλειες σου!

Παθητική Επιθετικότητα

simadia pathitikis epithetikotitas

Εάν έχεις μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα νεύρα και οι φωνές είναι καθημερινό φαινόμενο, τότε πολύ πιθανό να σου φαίνεται μια νορμάλ συμπεριφορά και να την υιοθετήσεις. Ναι όσο αφελές και να σου ακούγεται αυτό, είναι αλήθεια. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια και απορροφούν καταστάσεις και συμπεριφορές και έτσι διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.

Για αρχή, δεν είναι φυσιολογικό να μιλάς σε κάποιον επιθετικά εφόσον δεν σου έχει κάνει κάτι. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, τι συμβαίνει όταν πραγματικά θυμώνεις; Πως εξωτερικεύεις όλον αυτό το θυμό; Η απάντηση είναι ότι δε μπορείς. Πρέπει να έχεις την ικανότητα να νιώθεις. Να νιώθεις τη χαρά, τη λύπη, το θυμό, τη στεναχώρια, τη μελαγχολία, τη βαρεμάρα.

Όταν δεν νιώθεις, τότε δε μπορείς να ξεσπάσεις αντίστοιχα και όλο αυτό μπερδεύει τον οργανισμό σου. Θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις τα συναισθήματα σου για να μπορεί να αντιδρά ο εαυτός σου ανάλογα. Αυτή η παθητική επιθετικότητα απέναντι στους άλλους απλά θα καταφέρει να διώξει τους άλλους μακρυά.

Δες επίσης: 5 Σημάδια ότι κάνεις κακό στον εαυτό σου!

Παθητικότητα

mama malwnei to paidi tis

Το συγκεκριμένο τραύμα έχει με το “θάψιμο” των συναισθημάτων. Μεγαλώνοντας σε ένα προβληματικό περιβάλλον όπου είτε σε αγνοούν, είτε σε μαλώνουν, είτε σε χτυπούν είναι επόμενο να προσπαθείς συνέχεια να κρύβεις το δάκρυ, τον πόνο, τον θυμό. Τα κακά νέα είναι πως όλη αυτή η συναισθηματική και σωματική βία περνάει και στην ενήλικη σου ζωή. Γιατί πολύ απλά δεν ξεχνάς, απλά επιλέγεις να μην θυμάσαι. Επιλέγεις να μην νιώθεις γιατί έτσι πιστεύεις είσαι πιο δυνατή.

Όταν θάβουμε αυτά που νιώθουμε, θάβουμε και κομμάτια του εαυτού μας. Το γεγονός ότι αποτελεί κομμάτι της παιδικής ηλικίας δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει και στην συναισθηματική μας παλέτα. Κάθε άλλο! Μπορεί σαν παιδιά να βοήθησε να ξεπεραστούν δύσκολες καταστάσεις, αλλά σαν ενήλικες δεν πάει έτσι. Πρέπει να μπορούμε να εκφράζουμε ότι μας ενοχλεί, πρέπει να μπορούμε να δείχνουμε ποια είναι η προσωπικότητα μας. Μόνο έτσι θα δείξουμε και στους άλλους τι πραγματικά είμαστε.

Αν έχεις βιώσει δύσκολες καταστάσεις ή αν έχεις παρατηρήσει στον περίγυρο σου τέτοιες καταστάσεις, μίλα σε κάποιον ψυχολόγο, ζήτα τη βοήθεια του. Ή ζήτα του συμβουλές έτσι ώστε να μπορέσεις να προτρέψεις μια κατάσταση από το να συμβεί. Γιατί όσο δύσκολο είναι να “φτιάξεις” και πάλι τον εαυτό σου, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αναγνωρίζεις μια κατάσταση και να μην ξέρεις πως είναι καλύτερα να τη διαχειριστείς. Δες επίσης τις 4 συμπεριφορές που δηλώνουν συναισθηματική κακοποίηση!

Related Posts