psyxotherapeia psychologos

Γιατί δεν πρέπει να “εκδικείσαι” τους γονείς σου και τους ανθρώπους γενικά!

by ediva

Ο θυμός απέναντι στους γονείς είναι η ουσία κάθε ψυχοθεραπείας και όλοι τείνουν να κατηγορούν τους γονείς για ότι πάει στραβά στην ζωή τους. Βέβαια υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις οικογενειακής βίας αλλά υπάρχει και η μέση οικογένεια με σχέσεις χωρίς βία αλλά και χωρίς πραγματική επικοινωνία. Όταν σκέφτεσαι πώς να εκδικηθείς τους γονείς σου σίγουρα πρέπει να διαβάσεις παρακάτω.

Στο τέλος του 19ου αιώνα ο Φρόιντ μίλησε πρώτη φορά για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Το σύμπλεγμα αυτό όπως και το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας το περνάνε αντίστοιχα τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 4-5 ετών. Είναι κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως όταν ένα παιδί μεγαλώνει και είναι φυσιολογικό.

Ο Φρόιντ πίστευε πως αν ο ασθενής του καταλάβαινε συνειδητά τον θυμό απέναντι στον γονιό του θα απελευθερωνόταν από τα συμπτώματα του. Σήμερα οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα συμπλέγματα. Όμως το να δίνει κανείς συνέχεια στον θυμό του είναι ένα πρόβλημα στην σημερινή κοινωνία. Η λύση βρίσκεται στο να θεραπευτεί κάποιος και όχι στο να παραμένει θυμωμένος ή θυμωμένη.

Πως να “εκδικηθείς” τους γονείς σου σύμφωνα με την ψυχολογία

 

Μίλα σε έναν ειδικό

psyxotherapeia psychologos

Όταν σκέφτεσαι πώς να εκδικηθείς τους γονείς σου, θα πρέπει να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η εκδίκηση δεν είναι κάτι που έρχεται στο μυαλό μας χωρίς λόγο, κι έτσι υπάρχουν πολλά αρνητικά συναισθήματα από πίσω. Τα παλιά χρόνια ήταν κάτι αναμενόμενο όταν υπήρχε αδικία στην μέση. Στην σημερινή εποχή όμως είμαστε σε μία διαδικασία αφύπνισης και αυτογνωσίας. Για να μην πληγώσεις πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό μίλα σε έναν ειδικό. Δες επίσης Γιατί τα παιδικά σου χρόνια επηρεάζουν την εpωτική ζωή σου!

Τι είναι πραγματικά η εκδίκηση

ekdhkhsh aytotimwria

Η εκδίκηση κατά τον Κονφούκιο είναι αυτοκαταστροφική. Βγάζει τον χειρότερο εαυτό μας και κάνει κακό σε όλους. Οι ψυχολόγοι λένε πώς η απειλή της εκδίκησης μας εμποδίζει από το να βλάψουμε τους άλλους όταν είμαστε θυμωμένοι. Όμως όταν κάποιος θέλει να εκδικηθεί νομίζει πως θα νιώσει καλύτερα όταν ο άλλος πληγωθεί. Βέβαια αυτό δεν είναι ποτέ αλήθεια.

Κατάλαβε τους

apothimena sygxwrhsh

Κάθε παιδί αξίζει να έχει στοργικούς γονείς και πολύ αγάπη μεγαλώνοντας. Δυστυχώς στην κοινωνία μας έχουμε ακραίες περιπτώσεις που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Εδώ δεν μιλάμε για αυτές. Εδώ μιλάμε για γονείς που δεν έχουν τις παιδαγωγικές γνώσεις για να φερθούν στα παιδιά τους με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποιοι είχαν δικό τους φορτίο μεγαλώνοντας και έτσι μπορεί να πίεσαν ή να μην έδειξαν όσο ενδιαφέρον χρειαζόσουν. Κάνε το βήμα και δείξε κατανόηση. Η συγχώρηση έτσι θα έρθει πιο γρήγορα.

Συγχώρησε τους γονείς σου

sygxwrhsh psychikh hremia

Αν έχεις μία σχέση τσακωμών με τους γονείς σου όπου νιώθεις ότι σε κρίνουν ή σε απορρίπτουν θα σοκαριστούν και οι ίδιοι αν τους συγχωρήσεις. Λένε πως αν καταφέρεις να συγχωρήσεις τον οποιοδήποτε, καταφέρνεις να βρεις την ειρήνη μέσα σου αλλά ως έναν βαθμό κάνεις καλό και στον άλλο. Δες επίσης  Γιατί να μην εκδικηθείς έναν άνδρα!

Απομακρύνσου για ένα διάστημα

kopela odhgaei aytokinhto

Κάθε σχέση χρειάζεται ένα διάλειμμα όταν φτάνει σε αδιέξοδο. Αν σκέφτεσαι πως να “εκδικηθείς” τους γονείς σου απλά απομακρύνσου. Οι ενήλικες μπορούν και πρέπει να ζουν ανεξάρτητα από τους δικούς τους. Αντί να μπεις σε διαδικασίες που θα σε κάνουν να νιώθεις χειρότερα, απλά φύγε από την κατάσταση.

Πως ΔΕΝ θα εκδικηθείς

sygxvresh katanohsh

Δες επίσης Πως να “εκδικηθείς” κάποιον σε 3 απλά βήματα!

Για να σκέφτεσαι τρόπους να “εκδικηθείς” τους γονείς σου έχεις φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Αρχικά πρέπει να βάλεις προτεραιότητα τον εαυτό σου. Καμία εκδίκηση δεν θα σε κάνει καλύτερη ή πιο πετυχημένη. Τα βήματα που πρέπει να κάνεις είναι τα εξής:

  • Αποδέξου την απόρριψη που αισθάνεσαι
  • Αν αισθάνεσαι άσχημα κλάψε
  • Μίλα σε έναν ειδικό για την παιδική σου ηλικία
  • Μάθε πως αναλύει η ψυχολογία τα παιδικά σου βιώματα
  • Μπες στη θέση των γονιών σου
  • Σκέψου αν η σχέση με τους γονείς σου διορθώνεται
google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts