γυναίκα κάνει γυμναστική κρατώντας το μωρό της

Πως θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης!

by ediva

Για πολλές γυναίκες το χάσιμο βάρους είναι μία καθημερινή μάχη. Μετά την εγκυμοσύνη συνήθως το γυναικείο σώμα αποκτά περιττά κιλά, ραγάδες και χαλάρωση στην κοιλιά. Όλα αυτά δημιουργούν στρες στις γυναίκες που ψάχνουν τρόπους να χάσουν γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Φυσικά το φυσιολογικό βάρος είναι σημαντικό για την υγεία αλλά και για να νιώθουμε πιο όμορφα με το σώμα μας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να υπάρχει ψυχραιμία γιατί με διατροφή και γυμναστική μπορείς να φτάσεις τον στόχο σου. Παρακάτω θα δεις με ποιους τρόπους θα τα καταφέρεις!

Πως θα χάσεις τα περιττά κιλά μετά από την εγκυμοσύνη!

 

Ποια πρέπει να είναι τα κιλά της εγκυμοσύνης

έγκυος γυναίκα

Διάφορα ιατρικά ινστιτούτα παγκοσμίως συνιστούν οι γυναίκες που μένουν έγκυες να παίρνουν από 11 μέχρι 16 κιλά το πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο βάρος περιέχονται το ίδιο το μωρό, το αμνιακό υγρό, ο πλακούντας, ο ιστός του στήθους, το επιπλέον αίμα, η μεγέθυνση της μήτρας και το επιπλέον λίπος που αποθηκεύεται. Το επιπλέον λίπος είναι πολύ σημαντικό για το μητρικό γάλα και την ενέργεια που χρειάζεται ο γυναικείος οργανισμός για να γεννήσει!

Δες επίσης Πώς να αγαπήσετε ή να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης

Τα επιπλέον κιλά κατά την εγκυμοσύνη

Το ενδεικτικό επιπλέον βάρος που πρέπει να παίρνει μία έγκυος είναι 11 έως 16 κιλά. Παρόλα αυτά σε περίπου τις μισές περιπτώσεις εγκύων, οι γυναίκες παίρνουν πολλά παραπάνω κιλά. Αυτά τα κιλά έχουν κάποιες επιπτώσεις όπως:

 1. Κίνδυνος παχυσαρκίας
 2. Κίνδυνος διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών
 3. Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
 4. Επιπλέον κίνδυνοι για την υγεία

Δες επίσης Ραγάδες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Πως θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης

γυναίκα κάνει γυμναστική

Αν έχει περάσει η πρώτη περίοδος που θηλάζεις το μωρό σου, μπορείς να ξεκινήσεις ένα υγιές πρόγραμμα για χάσιμο βάρους που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και κάποια άσκηση. Μετά από εγκυμοσύνες που οι γυναίκες δεν πήραν κιλά πέρα από τα φυσιολογικά έρευνες έδειξαν ότι διατήρησαν μισό έως 4 κιλά της εγκυμοσύνης ακόμα και μετά από 12 μήνες. Γι αυτό το λόγο η ψυχραιμία και ο ρεαλισμός πρέπει να κυριαρχούν για να χάσεις βάρος με φυσιολογικούς ρυθμούς.

Απόκτησε υγιεινές συνήθειες διατροφής

γυναίκα τρώει σαλάτα

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες προσαρμόζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του μωρού. Μετά την εγκυμοσύνη η υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική ειδικά όσο καιρό θηλάζεις! Κάποια tips για καλύτερη διατροφή είναι τα εξής:

 • Μην τρως γλυκά και επεξεργασμένα snacks όπως πατατάκια
 • Προτίμησε τις τροφές με πρωτεΐνη
 • Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
 • Περιόρισε το αλάτι
 • Έλεγξε τις μερίδες του φαγητού σου

Δες επίσης Οι 8 συνήθειες για το βραδινό γεύμα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά!

Γυμναστική μετά την εγκυμοσύνη

γυναίκα κάνει γυμναστική κρατώντας το μωρό της

Τις παλιές εποχές οι γιατροί έλεγαν στις γυναίκες ότι έπρεπε να περιμένουν περίπου έξι εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη για να αρχίζουν την γυμναστική. Στην σημερινή εποχή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον πολλές γυναίκες συνεχίζουν να γυμνάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περιπτώσεις που γίνεται καισαρική τομή ή υπήρξε δύσκολος τοκετός καλό είναι να ακολουθείται η συμβουλή του γιατρού.

Γενικά η άσκηση πρέπει να μπει σταδιακά ξανά στην ζωή της γυναίκας που γέννησε. Περίπου 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό απλές ασκήσεις μπορούν να μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα. Όταν ο γιατρός πει ότι μπορείς να γυμναστείς κάνε τα εξής:

 • Ξεκίνα σταδιακά με απλές και εύκολες ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών, σιγά σιγά πρόσθεσε ασκήσεις μέτριας έντασης
 • Κάνε γυμναστική αφού θηλάσεις το μωρό σου για να αποφύγεις οποιαδήποτε δυσφορία στο στήθος. Επίσης φόρεσε κατάλληλα σουτιέν για άσκηση και για τον θηλασμό!
 • Το περπάτημα όταν βγάζεις βόλτα το μωρό αποφέρει καλά αποτελέσματα στο σώμα και την διάθεση
 • Πιες πολύ νερό πριν και μετά την γυμναστική και αν η γυμναστική σου φέρνει δυσφορία συζήτησε με τον γιατρό σου!
 • Βάλε ρεαλιστικούς στόχους τόσο στην γυμναστική όσο και στην διατροφή σου για να χάσεις βάρος με υγιεινό τρόπο!

Related Posts