γυναίκα κοιμάται μαξιλάρι κρεβάτι

6 Εύκολα tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου!

by tzinav

Σε όλους μας έχε συμβεί κατά περιόδους να νιώθουμε ότι η μνήμη μας έχει σκουριάσει, ειδικά όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι. Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό, μπορεί επίσης να γίνει πολύ ενοχλητικό. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου;

Μπορεί κάποιοι γενετικοί λόγοι να ευθύνονται αν έχεις μια ασθενή μνήμη, αλλά ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Μάθε λοιπόν 6 εύκολα tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου!

6  Συμβουλές για να έχεις μια καλύτερη μνήμη!

 

1. Κατανάλωσε λιγότερη ζάχαρη

κόκα κόλα μπισκότα donuts σοκολάτα βελτιώσεις μνήμη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με πολλές ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών. Με άλλα λόγια, μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να εξασθενήσει τη μνήμη. Επομένως, το να περιορίσεις τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη θα κάνει καλό τόσο στη μνήμη σου όσο και γενικότερα στην υγεία σου.

Δες επίσης: 10 Λόγοι για να κόψεις την λευκή ζάχαρη σήμερα!

2. Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα

μήλο σαλάτα μεζούρα μπουκάλι νερό ζυγαριά βελτιώσεις μνήμη

Το να διατηρείς το βάρος σου στα σωστά επίπεδα είναι πολύ σημαντικό για να κρατάς το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου σε καλή κατάσταση. Εξάλλου, η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που εξασθενούν τις γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι το Alzheimer. Προσέχοντας όμως το βάρος και μην αφήνοντας το να ξεφύγει μειώνεις τέτοιους κινδύνους.

Δες επίσης: 9 Λόγοι που η ζυγαριά κολλάει και δε χάνουμε βάρος!

3. Κοιμήσου επαρκώς

γυναίκα κοιμάται μαξιλάρι κρεβάτι

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο επαρκής ύπνος βοηθά στο να έχεις μια καλύτερη μνήμη. Αν λοιπόν σου λείπουν ώρες ύπνου ή αν ο ύπνος σου δεν είναι καλής ποιότητας για μεγάλο διάστημα τότε είναι λογικό να μην συγκρατείς μερικά πράγματα. Αυτό που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να βάλεις στην καθημερινότητα σου 7-8 ώρες ύπνου για να ενισχύσεις τη μνήμη σου.

Δες επίσης: 5 Στάσεις ύπνου για τον πόνο στη μέση!

4. Κάνε μερικές ασκήσεις για τον εγκέφαλο

γυναίκα λύνει σταυρόλεξο βελτιώσεις μνήμη

Ο εγκέφαλος χρειάζεται κι αυτός τις σωστές ασκήσεις για να παραμένει κοφτερός και σε καλή κατάσταση.  Για να διατηρείς λοιπόν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου, όπως η μνήμη, σε καλή κατάσταση υπάρχουν μερικές απλές και ευχάριστες ασκήσεις. Τέτοιες είναι η επίλυση ενός σταυρόλεξου, το σκάκι, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση και σε διαδικασία εκμάθησης. Με τον τρόπο αυτό δεν το αφήνεις να μείνει άπραγο και να σκουριάσει.

Δες επίσης: 6 Τρόποι για να τονώσεις το μυαλό σου!

5. Κατανάλωσε λιγότερο αλκοόλ

μπουκάλι κρασί ποτήρι βελτιώσεις μνήμη

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επιβαρύνει την υγεία σου σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η μνήμη. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ιππόκαμπο, στο κομμάτι δηλαδή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη. Φυσικά το να πίνεις ένα με δύο ποτά την εβδομάδα είναι κάτι φυσιολογικό, όταν όμως αυτά τα ποτά αυξάνονται κατά πολύ τότε μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στη μνήμη.

Δες επίσης: 20 Προτάσεις ευεξίας για ένα υγιές σώμα και μυαλό!

6. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση και τη φθορά των κυττάρων. Έτσι, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης τους ή εμφάνισης άνοιας. Για το λόγο αυτό ένταξε στην καθημερινή διατροφή σου τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, τα καρύδια, τα cranberries, τις φράουλες και τη μαύρη σοκολάτα που αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Δες επίσης: 13 Superfoods και τα οφέλη τους στην υγεία!

Το να ξεχνάς λοιπόν μερικά πράγματα δε χρειάζεται να σε ανησυχεί αν δε συντρέχουν γενετικοί λόγοι. Κάνε αυτές τις μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και θα δεις ότι θα βελτιώσεις τη μνήμη σου!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts