koitontas ti thalassa

Πώς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε στενοχώρια!

by ediva

Δεν υπάρχει άτομο που να μην πέρασε από κάποια στενοχώρια. Μικρή, μεγάλη, δεν έχει σημασία – άλλωστε αυτό είναι υποκειμενικό. Πάντα μια στενοχώρια που περνάμε εμείς μας φαίνεται πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται σε άλλα άτομα, ενώ κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις για το τι τον στενοχωρεί και διαφορετικές αντοχές.

Όπως και να ‘χει, εδώ θα διαβάσετε μερικές χρήσιμες στρατηγικές ώστε να ξεπεράσετε αποτελεσματικά οποιαδήποτε στενοχώρια, άσχετα από τη φύση ή την έκτασή της.

Ποιες στρατηγικές μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις στενοχώριες;

 

1. Εντοπίστε τον λόγο

Μην το θεωρείτε δεδομένο: καμιά φορά είναι δυσκολότερο απ’ ότι φαίνεται. Υπάρχουν φορές που νομίζουμε πως είμαστε στενοχωρημένοι για κάποιο λόγο, τελικά όμως αυτό αποδεικνύεται πως είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Πάρτε το χρόνο σας και δείτε τι πραγματικά σας στενοχωρεί, ώστε να μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Ειδάλλως, θα είναι σαν να προσπαθείτε να κόψετε το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας χωρίς να βάλετε φωτιά μετά – και τότε θα βγουν δύο κεφάλια! Για να λύσεις ένα πρόβλημα, κόβεις τη ρίζα και όχι τυχαία κλαδιά.

2. Αποδεχτείτε και εκφράστε τα συναισθήματά σας

Όταν διαπιστώσετε τι πραγματικά σας προβληματίζει, σειρά έχουν τα αισθήματά σας. Αφού προσδιορίσετε ακριβώς τι αισθάνεστε, σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι και αποδεχτείτε τους. Ποτέ αυτό που νιώθουμε δεν είναι λάθος, διότι υπάρχει λόγος για αυτό. Τα συναισθήματά σας είναι το σημαντικότερο κομμάτι του εαυτού σας, για αυτό μην τα τιμωρείτε και μην τα καταπνίγετε. Αντίθετα, βρείτε μια ενασχόληση με την οποία εκφράζετε αυτά που νιώθετε και βελτιώνετε τη διάθεσή σας (γραφή, θέατρο, μουσική ή ό,τι άλλο προτιμάτε) και επιδοθείτε σε αυτήν.

filiki stiriksi

3. Αποδεχτείτε τα λάθη σας

Κάποιες φορές οι στενοχώριες μας προέρχονται από δικά μας λάθη, με άλλα λόγια έχει προκληθεί (και) από εμάς. Αυτό πολλές φορές μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα χειρότερα, γιατί κανένας μας δε γουστάρει να αναλάβει την ευθύνη για μια κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω αν δεν δεχτείτε πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και πως για να τα κάνετε υπήρχε κάποιος λόγος. Σκεφτείτε ότι αυτό το λάθος σας δίδαξε κάτι και πάψτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας.

4. Επικοινωνήστε με τα σωστά άτομα

Αν είστε στενοχωρημένοι και ανακαλύψετε πως κάποια άτομα δεν σας βοηθούν, δε νοιάζονται για σας ή σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα, έχετε κάθε δικαίωμα να κρατήσετε αποστάσεις. Αν διαπιστώσετε ότι η στενοχώρια σας οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο άτομο, βγάλτε το από τη ζωή σας εάν το θέλετε. Αντίθετα, δείξτε στα άτομα που νιώθετε την ανάγκη τους ότι θέλετε τη στήριξη τους και επιθυμείτε να τους έχετε κοντά σας. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε την προθυμία τους και σε ανάλογες στιγμές θα είστε και εσείς κοντά τους.

kratontas kefali

 

5. Πάρτε χρόνο μόνοι σας

Από την άλλη, όσο και να μας αγαπούν κάποια άτομα και όσο σημαντικοί και να είμαστε για εκείνους, δεν μπορούν να διαγράψουν τη στενοχώρια και ούτε να μας “σώσουν” από κάτι. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε πραγματικά δουλειά με τον εαυτό μας. Πάρτε το χρόνο σας μόνοι σας, καθίστε στη φύση ή σε οποιοδήποτε περιβάλλον σας εμπνέει, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε παρέα με τις σκέψεις σας… Ο καθένας μας έχει τον τρόπο του στο να περνάει χρόνο με τον εαυτό του.

Δες επίσης: Πώς να βοηθήσετε πραγματικά ένα άτομο με κατάθλιψη!

6. Ασχοληθείτε με ό,τι σας αρέσει

Οι στενοχώριες μας πολλές φορές γίνονται εντονότερες όταν ρουτινιάζουμε και δεν αφιερώνουμε έστω ένα μισάωρο την ημέρα για να κάνουμε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνουμε. Ίσως να σας έρχεται στο μυαλό κάτι πολύπλοκο που απαιτεί χρήματα, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο, διότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνετε που σίγουρα κάποιο από αυτά ταιριάζει στο χρόνο και στο budget σας. Ακόμα και ένας απλός περίπατος μπορεί να σας ωφελήσει (επιστημονικά αποδεδειγμένο αυτό) και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, ούτε σας τρώει τόσο χρόνο.

prostateutiki agkalia

7. Προσπαθήστε να δείτε τι έχει να σας διδάξει αυτή η στενοχώρια

Από τη στιγμή που αφήνουμε τον εαυτό μας να πάρει το χρόνο του μόνος ή με παρέα, ενώ επιπλέον επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει όσα νιώθει, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι η στενοχώρια μας έχει και μια θετική πλευρά. Ναι, σίγουρα δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά, όμως έχει κάτι να μας προσφέρει. Για σκεφτείτε το. Γιατί ήρθε στο δρόμο μας; Ίσως για να μας δείξει ποια πράγματα μας στενοχωρούν, για να μας κάνει δυνατότερους ή για χίλιους άλλους δύο λόγους. Γενικότερα, φροντίστε να αποκομίζετε πράγματα από οτιδήποτε σας τυχαίνει στη ζωή σας.

8. Δείτε ποια είναι η λύση και ακολουθήστε την

Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, το θέμα είναι να τη βρούμε και να μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε. Ίσως να μην είναι φανερή από την αρχή, οπότε σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστείτε κάποια βοήθεια. Όταν όμως βρείτε τη λύση, ακολουθήστε την παρά τη δυσκολία της. Ίσως χρειαστείτε το χρόνο, αλλά αν ξέρετε ότι κάνετε το σωστό θα προχωρήσετε σε αυτό. Μη φανταστείτε ότι η λύση είναι ένα κουμπί που το πατάς: μπορεί να είναι σύνθετη, χρονοβόρα αλλά υπάρχει. Μη χάνετε το κουράγιο σας.

koitontas ti thalassa

9. Μην κολλάτε στο παρελθόν, αλλά δείτε τι θα κάνετε τώρα και μετά

Μην αναλώνεστε σε σκέψεις όπως τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλιώς, ή τι διαφορετικό θα μπορούσατε να κάνετε εσείς. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι γοητευτικές για λίγο, αλλά μπορεί να γίνουν εθιστικές. Μην πέσετε στον πειρασμό να κάνετε νοερά βόλτες στο παρελθόν, διότι δεν θα αλλάξετε τίποτα. Φροντίστε το παρόν σας για να μπορέσει να είναι καλύτερο και το μέλλον σας.

10. Χαρείτε που το ζήσατε, όπως και να έχει

Όταν αφήσετε αυτή τη στενοχώρια πίσω σας, θα φτάσετε στο σημείο να χαίρεστε. Να χαίρεστε για όσα ζήσατε, για όσα μάθατε. Για την ευκαιρία να μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται στα αλήθεια κοντά σας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λένε, και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε!

Δες επίσης: 9 τρικ για την ευτυχία σύμφωνα με τους ψυχολόγους!

Να ξεκαθαρίσω ότι καταλαβαίνω απόλυτα πως όσο πιο μεγάλη είναι για σας αυτή η στενοχώρια, τόσο πιο δύσκολο είναι να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα. Παρ’ όλα αυτά, ξέρετε πως είναι ο σωστός δρόμος και θα τον ακολουθήσετε με τον τρόπο σας και τον χρόνο σας. Μην ντραπείτε, εάν νιώσετε την ανάγκη, να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου. Πάνω απ’ όλα, μην πιεστείτε, παρά μόνο κάντε αυτό που σας κάνει χαρούμενους!

Related Posts