κλαμμένη γυναίκα άντρας φωνάζει

5 Φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι τοξική

by tzinav

Οι λέξεις που επιλέγεις έχουν καμιά φορά μεγάλη δύναμη και μπορεί να πληγώσουν το σύντροφο σου (ή εσένα) ακόμα και χωρίς τη θέληση σου. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες φράσεις, μερικές αρκετά βαριές και άλλες που φαινομενικά είναι αθώες, που υποδηλώνουν ότι έχετε μια τοξική σχέση. Με άλλα λόγια, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να ειπωθούν σε μια σχέση και να αποτελέσουν απόδειξη ότι δεν είναι υγιής και δε βασίζεται σε γερά θεμέλια αλλαλοεκτίμησης και βαθιάς αγάπης.

Η τοξικότητα είναι κάτι από το οποίο κάθε άνθρωπος πρέπει να απέχει. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα εύκολο να τη διακρίνεις και να φύγεις μακριά της. Για το λόγο αυτό, ανακάλυψε 5 φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι τοξική!

5 Φράσεις που δείχνουν μια μη υγιή σχέση!

 

1. “Εγώ στα έλεγα”

άντρας γυναίκα μαλωμένοι

Το να λες ή να σου λένε “Εγώ στα έλεγα” δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, βασικό συστατικό για μια σχέση με κατανόηση. Συνήθως ακούγεται όταν ένας από τους δύο περνάει κάτι δύσκολο. Επομένως, γιατί να στρίψεις το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή κάποιου που περνάει δύσκολα μόνο και μόνο για να δείξεις ότι είχες προβλέψει μια κατάσταση;

Δες επίσης: 5 Σημάδια ότι είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή

2. “Παραείσαι ευαίσθητος/η”

μαλωμένο ζευγάρι σταυρωμένα χέρια

Συνηθέστερα οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες ότι παραείναι ευαίσθητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν ο σύντροφος σου σου λέει συχνά ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητη, γι’ αυτό θίγεσαι ή πληγώνεσαι από κάτι που κάνει τότε αυτό είναι ένα καμπανάκι που μάλλον λέει ότι δεν σε καταλαβαίνει. Αντίθετα, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τη δική του κακή συμπεριφορά σε εσένα. Τέτοια τοξικότητα δε θα έπρεπε να είναι αποδεκτή!

Δες επίσης: 5 Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων για να τους αναγνωρίζεις

3. “Αντιδράς υπερβολικά- Ηρέμησε”

ζευγάρι στεναχωρημένο φράσεις τοξική σχέση

Μια φράση που μοιάζει με την προηγούμενη είναι το “Αντιδράς υπερβολικά” και κατά συνέπεια το “Ηρέμησε”. Όταν ακούγεται αυτό σε μια σχέση δείχνει ότι δεν υπάρχει κατανόηση των αναγκών και των συναισθημάτων. Ίσως αυτό προκύπτει επειδή δε συζητήθηκαν αρκετά σοβαρά. Άσε που το να τονίζει είτε ο ένας είτε ο άλλος στο σύντροφο του ότι πρέπει να ηρεμήσει σίγουρα δε βοηθά την κατάσταση την επίμαχη ώρα. Αντίθετα, μπορεί να την δυναμιτίσει!

Δες επίσης: Σημάδια πως η σχέση σου είναι υγιής και σταθερή

4. “Αξίζω κάτι καλύτερο”

κλαμμένη γυναίκα άντρας φωνάζει

Η φράση “Αξίζω κάτι καλύτερο” είναι η επιτομή της τοξικής φράσης! Λέγοντας τη δείχνεις ότι προφανώς δεν είσαι καλά στη σχέση και μπαίνεις σε μια διαδικασία σύγκρισης διαρκώς. Αν νιώθεις τόσο έντονα ότι αξίζεις κάτι καλύτερο τότε χώρισε όσο το δυνατό συντομότερα. Από την άλλη, το να σου λένε αυτή τη φράση καταρρακώνει την αυτοπεποίθηση σου. Και στις δύο περιπτώσεις, το να πάρετε απόσταση είναι μονόδρομος!

Δες επίσης: 6 Σημάδια ότι πρέπει να χωρίσεις με το σύντροφο σου!

5. “Κοίτα τι με ανάγκασες να κάνω”

ζευγάρι μαλώνει φράσεις τοξική σχέση

Άλλη μια φράση που πρέπει να σε θορυβήσει πολύ αν ακουστεί στη σχέση σου είναι το “Κοίτα τι με ανάγκασες να κάνω”! Κι αυτό γιατί αυτός που τη λέει διώχνει από πάνω του κάθε ευθύνη και τη ρίχνει στον άλλο. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφος σου σου μιλήσει άσχημα και μετά σου πει “Κοίτα τι με ανάγκασες να κάνω” απευθείας μεταφέρει όλη την ευθύνη σε εσένα. Αυτό αφενός είναι πιθανό να σε γεμίσει ενοχές και αφετέρου σημαίνει ότι δεν βλέπει καθαρά τα δικά του λάθη.

Related Posts