Η Ιαπωνική κουζίνα είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και φημίζεται για τα υγιεινά και απίστευτα γευστικά φαγητά της. Ειδικά μετά από το Master Chef, όλο και περισσότερες από μας ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την συγκεκριμένη κουζίνα. Αν δεν έχεις δοκιμάσει όμως τα bao buns, ή αλλιώς ψωμάκια ατμού, δεν ξέρεις τι χάνεις!
Είναι απίστευτα αφράτα, σαν την ψίχα του συνηθισμένου ψωμιού και ότι πιο νόστιμο για να φτιάξεις σαντουιτσάκια που θα λατρέψουν τα παιδιά σου και φυσικά όλη η οικογένεια. Μπορείς να βρεις διάφορες συνταγές, αλλά σου βρήκα την πιο εύκολη και οικονομική που κυκλοφορεί. Την έχω δοκιμάσει άπειρες φορές και σου εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι για να γλείφεις και τα δάχτυλα σου!
Πως να φτιάξεις εύκολα πενανόστιμα bao buns!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα bao buns είναι τα εξής:
• 800 γραμμάρια αλεύρι
• 400 ml χλιαρό γάλα
• 15-16 γραμμάρια μαγιά
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή σόδα στη μύτη από 1 κουταλάκια του γλυκού και μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι
• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
• Μισή κουταλιά της σούπας αλάτι
• 1 κουταλιά της σούπας λάδι
Πριν κάνεις το οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ζεστάνεις το γάλα, φροντίζοντας να είναι χλιαρό και σε καμία περίπτωση να μην κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την μαγιά και την ζάχαρη και χωρίς να ανακατέψεις τα αφήνεις για δύο με τρία λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Δες επίσης: Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί με γιαούρτι!
Στην συνέχεια, πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά και ξεκίνα το ανακάτεμα. Την ίδια δουλειά με το μπέικιν πάουντερ κάνει και ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας με το ξύδι (κατά προτίμηση λευκό). Το ιδανικό είναι να βάλεις μισό μισό το αλεύρι, δηλαδή σε δύο δόσεις για να μπορέσεις να ανακατέψεις και να ομογενοποιηθεί πιο εύκολα το μείγμα σου.
Δες επίσης: Κινέζικη συνταγή με ρύζι και κοτόπουλο!
Μην το φοβηθείς αν δεις ότι το ζυμάρι σου δεν είναι τόσο παχύρρευστο. Στο συγκεκριμένο είδος ψωμιού η ζύμη θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια σου και να είναι αρκετά μαλακή για να έχεις ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα. Οπότε, βάζεις σιγά σιγά όσο αλεύρι χρειαστεί και μετά σκεπάζεις το μπολ σου και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Δες επίσης: Τέλεια συνταγή για ψωμάκια μπριός!
Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις την ζύμη για τα ψωμάκια σου. Πάρε ένα μέτριου μεγέθους μπαλάκι από την ζύμη, σαν να φτιάχνεις μπιφτέκια, βάλε αλεύρι στο τραπέζι και άνοιξε το με τον πλάστη. Να θυμάσαι ότι η ζύμη σου θα φουσκώσει και όση ώρα θα είναι στον ατμό, οπότε καλό θα είναι να μην είναι πολύ παχιά η ζύμη από το πιτάκι.
Έπειτα, πάρε ένα ποτήρι με μεγάλο άνοιγμα στο στόμιο και κόψε την ζύμη για να βγει στρόγγυλη σαν πιτάκι. Άπλωσε λίγο λαδάκι επάνω του για να μην κολλήσουν οι δύο πλευρές στο κλείσιμο και δίπλωσε το πιτάκι στη μέση. Πριν το βάλεις στο τρυπητό που θα βάλεις μέσα στην κατσαρόλα σου πέρασε το λίγο απαλά από πάνω με τον πλάστη για να ανοίξει κι άλλο η ζύμη.
Τώρα μένει μόνο να βάλεις λαδόκολλα στο τρυπητό και να βάλεις μέσα τα ψωμάκια αφήνοντας κενό ενδιάμεσα γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Δες επίσης: Συνταγή: Φτιάξε κουλουράκια της Τύχης (fortune cookies)
Τέλος, βάλε νερό στην κατσαρόλα για να βράσει και μόλις είναι έτοιμο χαμήλωσε λίγο το μάτι της κουζίνας (π.χ. στο 2-2.5) και βάλε μέσα το τρυπητό χωρίς να ακουμπάει στο νερό. Δεν θέλεις να βραχεί η ζύμη σου. Κλείσε από πάνω με το καπάκι της κατσαρόλας για να γίνουν στον ατμό και άφησε τα 15 λεπτά. Το συγκεκριμένο σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό μπορείς να το βρεις παντού. Προσωπικά το είχα πάρει πρόσφατα από το ΙΚΕΑ σε τιμή κάτω των 10€.
Όσο για την γέμιση, μπορείς να βάλεις πραγματικά ότι τραβάει η όρεξη σου. Στην Ιαπωνική κουζίνα βάζουν πάντα κάποιο κρέας, αλλά και λαχανικά. Εγώ στην προκειμένη περίπτωση έβαλα πανσέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και φρέσκο κρεμμυδάκι το οποίο ταίριαζε απίστευτα. Η σως που ταιριάζει πολύ εδώ είναι σίγουρα η sweet chilli. Κι αν θέλεις ένα εύκολο γλυκό από ψωμί, δες εδώ 2 Εύκολες συνταγές για γλυκά με ψωμί του τοστ!