τσάι - ediva.gr

Τι τσάι πίνετε; Διαλέγετε σωστά το τσάι σας;

by ediva-author

Φτιάχνοντας τσάι κάθε μέρα, δε δίνουμε πολλή σημασία στην προέλευσή του. Πώς φτάνει το τσάι στα φακελάκια; Τι πρέπει να γράφεται σε ένα κουτί με καλό τσάι; Το ediva.gr είναι και πάλι εδώ για να σας λύσει όλες σας τις απορίες!

 

Μάυρο ή πράσινο τσάι;

Το τσάι είναι το πίο δημοφιλές ρόφημα του κόσμου. Το μαύρο τσάι είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη, ενώ το πράσινο τσάι είναι πιο γνωστό σαν ανατολικό προϊόν. Αλλά και το μάυρο και το πράσινο τσάι φτιάχνονται από το ίδιο φυτό. Η τεχνολογία της μεταποίησης των φύλλων τους κάνει διαφορετικούς: η ξήρανση, η οξείδωση και το στρίψιμο.

 

Τι σημαίνουν τα αρχικά στα κουτιά του μαύρου τσαγιού;

Σε κάθε κουτί με καλό μαύρο τσάι πάντα υπάρχουν αρχικά που σηματοδοτούν την κατηγορία του.

Η κατηγορία εξαρτάται από το μέγεθος και την ακεραιότητα των φύλλων και από την ποσότητα των tips, δηλαδή των μπουμπουκιών του τσαγιού. Αν η ποιότητα του τσαγιού είναι χαμηλή, τα αρχικά δεν υπάρχουν.

  • Τ. (tips) – τσάι που αποτελείται μόνο από μπουμπούκια, πολύ αρωματικό.
  • F. (flowery) στην αρχή – τσάι από τα φύλλα, που υπάρχουν γύρω από το μπουμπούκι, αρωματικό και χρωματιστό.
  • F. (fannings) στο τέλος – τσάι από κομμάτια των φύλλων, έτσι φτιάχνεται το τσάι σε φακελάκια.
  • P. (pekoe) – τσάι από μικρά ακατέργαστα φύλλα χωρίς μπουμπούκια.
  • Ο. (orange) – τσάι από νέα φρέσκα στριφτά φύλλα.
  • S. (souchong) στην αρχή – τσάι από τα χαμηλότερα φύλλα, η γεύση του είναι λίγο καπνιστή.
  • S. (special) στο τέλος – πολύ καλό τσάι με πολύ καλή ποιότητα.
  • B. (broken) – τσάι από τα σπασμένα στριφτά φύλλα, πολύ δυνατό.
  • G. (golden) – μείγμα των καλύτερων ποικιλίων τσαγιού.
  • D. (dust) – σκόνη τσαγιού, έτσι φτιάχνεται το τσάι σε φακελάκια χαμηλής ποιότητας.
  • C.T.C. (Cut, tear & curl) – κοκκώδες τσάι, φτιάχνεται με γρήγορη τεχνολογία «Cut, tear and curl» – «κόβεις, σπας και στρίβεις», η οποία χειροτερεύει τη γέυση και το άρωμα του τσαγιού.
  • F.T.G.F.O.P. (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – τσάι από μεγάλα φύλλα με πολλά μπουμπούκια, υψηλή ποιότητα και ακριβή τιμή. Υπάρχει και κωμική ερμηνεία των αρχικών αυτών: Far Too Good For Ordinary People: υπερβολικά καλό για τον απλό κόσμο.

 

Οι ποικίλιες τσαγιού.

  • Το πράσινο και το άσπρο τσάι είναι τα πιό υγιεινά και χρήσιμα, μετά είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μαύρο τσάι.
  • Το άσπρο τσάι είναι ασθενώς οξειδωμένο. Το χαρακτηριστικό του τσαγιού αυτού είναι οι μικρές άσπρες λάχνες, που μένουν πάνω από το μπουμπούκι του τσαγιού. Το άσπρο τσάι φυτρώνει πάνω στα βουνά της Κίνας, στην επαρχία Φουτζιάν.
  • Το καλό πράσινο τσάι πρέπει να είναι φρέσκο. Το χρώμα του πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι διαφορετικό, από σκούρο πράσινο ως φυστικί. Σκοτεινά και καστανά φύλλα σημαίνουν, ότι το τσάι δεν φυλάγεται σωστά ή είναι παλιό.
  • Το ρόιμπους βασικά δεν είναι τσάι. Είναι ρόφημα που φτιάχνεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του θάμνου «ρόιμπους» από την Νότια Αφρική. Έχει άρωμα και γεύση ανθών και δεν έχει καφεΐνη.
  • Το μαύρο τσάι μπόρει να είναι με μεγάλα φύλλα, σπασμένο, με μικρά φυλλα ή κοκκώδες. Το τσάι με μεγάλα φύλλα έχει το πιό δυνατό άρωμα και την καλύτερη γεύση. Το τσάι με μικρά φύλλα γίνεται το πιό μαύρο. Το κοκκώδες τσάι έχει τη χαμηλότερη ποιότητα.
  • Το ματέ φαίνεται σαν τσάι, αλλα δεν είναι. Φτιάχνεται από φύλλα και κλαδιά του φυτού «ματέ» από την Παραγουάη.
  • Το τσάι σε φακελάκια φτιάχνεται από σκόνη τσαγιού και κομματάκια των σπασμένων φυλλων. Έχει σκούρο χρώμα, αλλά η γεύση και το άρωμα του δεν είναι δυνατά.

 

Συμβουλες.

  • Όταν διαλέγετε τσάι, προσέξτε την ετικέτα. Τα συστοτικά πρέπει να είναι φυσικά.
  • Να ψάχνετε τα αρχικά γράμματα στο κουτί.
  • Στο κουτί του καλού τσαγιού δεν γράφουν «Made in», κανονικά γράφουν «Product of» ή «Packed in».

 

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts