ναρκισσισμός και selfie

5 Σημάδια πως κάποιος είναι κρυφο-νάρκισσος!

by tzinav

Όλοι έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ανθρώπους που είναι νάρκισσοι και σίγουρα η συναναστροφή μαζί τους δεν είναι εύκολη. Βέβαια υπάρχουν μερικά εμφανή σημάδια που σε προειδοποιούν να απομακρυνθείς. Για παράδειγμα, ένας νάρκισσος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, είναι αυτάρεσκος, θεωρεί ότι είναι ξεχωριστός, δεν έχει ενσυναίσθηση, είναι αλαζόνας και επιζητά το θαυμασμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια ότι κάποιος είναι νάρκισσος που είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσεις.

Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις πάντα από μακριά έναν νάρκισσο αφού υπάρχουν και πιο διακριτικές ενδείξεις από τις γνωστές. Δες 5 λιγότερο κοινά σημάδια πως κάποιος είναι νάρκισσος!

5 Διακριτικές ενδείξεις ότι είναι νάρκισσος!

 

1. Δε δέχεται την κριτική

άντρας κορώνα έπαρση

Ένα νάρκισσος δεν είναι καθόλου ανοιχτός στην κριτική ή σε ότι αντιλαμβάνεται σαν αρνητική εκτίμηση των ικανοτήτων του. Στην ουσία δε δέχεται τίποτα λιγότερο από την τελειότητα στα μάτια των άλλων. Το να μην λάβει τα καλύτερα σχόλια το αντιλαμβάνεται σαν μια γροθιά στο εγώ του, που αν μη τι άλλο είναι μεγάλο.

Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις έναν νάρκισσο!

2. Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση

γυναίκα σπασμένος καθρέπτης σημάδια νάρκισσος

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά στην πραγματικότητα ένας νάρκισσος έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητά θαυμασμό και ψαρεύει κομπλιμέντα. Και ναι, οι ανασφάλειες τους είναι καλά κρυμμένες αλλά υπάρχουν και είναι αυτές που κυβερνούν τη συμπεριφορά τους.

Δες επίσης: 7 Σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο!

3. Είναι εύθικτος και αμυντικός

γυναίκα γυρισμένη πλάτη σε άντρα

Ένας νάρκισσος, από την ανάγκη του να προστατεύσει το εγώ του μπορεί να ενεργοποιήσει εύκολα τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα εύθικτο, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου ανοιχτός σε χιούμορ ή αυτοσαρκασμό. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο του ξύνει τις πληγές ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος ή ικανός.

Δες επίσης: 6 Άνδρες που γίνονται “κακοί” σύζυγοι!

4. Αντιδρά στις διαφορετικές απόψεις με θυμό

άντρας μιλάει θυμωμένος σημάδια νάρκισσος

Η εμμονή ενός νάρκισσου με το να έχει πάντα δίκιο μπορεί να τον οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις αν εκφράσεις μια διαφορετική άποψη. Ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος θα εξέφραζε ήρεμα τη δική του άποψη, ένας νάρκισσος είναι πιθανό να εκφραστεί με θυμό ή οργή. Κι αυτό γιατί πάλι μια διαφορετική άποψη είναι ικανή να σπάσει το εύθραυστο εγώ του.

Δες επίσης: 5 Απαραίτητες συνήθειες για μια υγιή σχέση!

5. Δε σέβεται τα όρια των άλλων

ζευγάρι συζητάει καναπέ

Οι νάρκισσοι δεν αντιλαμβάνονται πού τελειώνουν τα δικαιώματα τους και πού αρχίζουν των άλλων. Γι’ αυτό και βάζουν τις ανάγκες τους πάνω από τις ανάγκες όλων των άλλων. Έτσι, ένας νάρκισσος συχνά θα παραβιάσει τα όρια των άλλων, ίσως χωρίς να το αντιληφθεί καν. Σε αυτό συμβάλλει και η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες που έχει.

Related Posts