καρδιά ραμμένη βελόνα πρώτες βοήθειες ψυχή

5 Μυστικά να παρέχεις πρώτες βοήθειες στην ψυχή σου!

by tzinav

Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε έναν τραυματισμό στο σώμα μας. Πόσοι όμως από εμάς κάνουμε κάτι ανάλογο για τις ψυχικές πληγές μας; Όπως λοιπόν το σώμα μας, έτσι και η ψυχή μας έχει ανάγκη από μερικές συναισθηματικές πρώτες βοήθειες.

Μην παραμελείς την ψυχική σου υγεία, καθώς μια ψυχική πληγή μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο επικίνδυνη με μια σωματική.  Δες 5 τρόπους να παρέχεις πρώτες βοήθειες στην ψυχή σου!

Πώς να προσφέρεις συναισθηματικές πρώτες βοήθειες στον εαυτό σου!

 

1. Πρόλαβε τον συναισθηματικό πόνο πριν παγιωθεί

καρδιά ραμμένη βελόνα πρώτες βοήθειες ψυχή

Αν το κακό συναίσθημα έπειτα από μια αποτυχία, μια απόρριψη ή γενικότερα από μια κακή περίοδο δεν υποχωρεί τότε πρέπει να το χειριστείς πριν μετατραπεί σε τραύμα ή σε μια μόνιμη κατάσταση. Ο τρόπος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα, αν αισθάνεσαι μοναξιά εδώ και μεγάλο διάστημα τότε στρέψου άμεσα στους φίλους ή σε άλλα αγαπημένα σου πρόσωπα και μην κουκουλώνεις το συναίσθημα.

Δες επίσης: 8 Μυστικά για να παραμείνεις με καλή και θετική ψυχολογία!

2. Προστάτευσε την αυτοεκτίμηση σου

χαμογελαστή γυναίκα

Η αυτοπεποίθηση είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της ψυχής σου, που ενισχύει τη συναισθηματική σου αντοχή και σε δυναμώνει. Για το λόγο αυτό, πρέπει να την ενισχύσεις ώστε να είσαι λιγότερο επιρρεπής σε τυχόν συναισθηματικές πληγές. Μάλιστα, η αυτοπεποίθηση είναι ακόμα πιο σημαντική σε περιόδους που είσαι στα κάτω σου γιατί σε βοηθά να μη βυθιστείς. Φρόντισε λοιπόν να την προστατεύεις και να την ενισχύεις!

Δες επίσης: 5 Tips για καλή ψυχολογία αν περνάς μόνη τις γιορτές!

3. Όταν σκέφτεσαι κάτι που σε ρίχνει φτιάξε έναν αντιπερισπασμό

γυναίκα διαβάζει βιβλίο

Αν τείνεις να βυθίζεσαι σε κακές σκέψεις που σου ρίχνουν το ηθικό και μπορεί να σου προκαλέσουν μεγάλο άγχος, πόνο και ταραχή τότε πρέπει απευθείας να βρεις έναν αντιπερισπασμό για να ξεχαστείς. Ο αντιπερισπασμός σου μπορεί να είναι οτιδήποτε: από το να λύσεις ένα Sudoku μέχρι να δεις κάποιο βίντεο που σου φτιάχνει τη διάθεση. Το σημαντικό είναι να προλάβεις την κατάσταση νωρίς και χωρίς να προλάβει να σε ρίξει πολύ.

Δες επίσης: Γιατί νιώθεις έντονη μελαγχολία τον χειμώνα!

4. Βρες νόημα στην απώλεια

στεναχωρημένη γυναίκα παράθυρο πρώτες βοήθειες ψυχή

Η απώλεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής αλλά μπορεί να είναι και άκρως τραυματική. Το μόνο που ίσως σε παρηγορήσει αν είσαι αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση είναι να βρεις έναν εναλλακτικό τρόπο να τη σκέφτεται. Έτσι, το να βρεις νόημα στην απώλεια είναι κάτι δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει πολύ παρήγορο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποκτήσεις μια νέα ματιά απέναντι στη ζωή.

Δες επίσης: 7 Μυστικά αυτοβελτίωσης που πρέπει να γνωρίζεις!

5. Διώξε την ενοχή

στεναχωρημένη γυναίκα χέρι πρόσωπο

Το αίσθημα της ενοχής σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να γίνει πολύ τοξικό και να σε τρώει. Ένα τέτοιο αίσθημα είναι ικανό να ρουφάει την ενέργεια σου και να μη σε αφήνει να απολαύσεις τη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να το αποβάλλεις επιλύοντας το. Και ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις είναι να ζητήσεις μια ειλικρινή συγγνώμη από το άτομο απέναντι στο οποίο νιώθεις ενοχές.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts