Πως να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

Πως να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις!

by ediva

Οι αρνητικές σκέψεις είναι και αυτές μέρος του να είσαι άνθρωπος. Σε μικρές δόσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες, ωστόσο πολλές φορές μας παίρνει από κάτω και οι αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να συσσωρεύονται μέχρι που καταλήγουν να κυριαρχούν στο μυαλό μας. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση είναι να προσπαθήσεις να τις καταπιέσεις, να τις αγνοήσεις και να ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν.

Δυστυχώς όμως, όπως έχει δείξει και η επιστήμη της ψυχολογίας, αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις και μάλιστα πολλές φορές καταλήγεις να τις ενισχύεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σκέψεις αυτές έχουν οδηγήσει στη κατάθλιψη ενώ αποτελούν μια μόνιμη πηγή στρες. Ευτυχώς όμως υπάρχουν μερικές τακτικές και κόλπα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να δραπετεύσεις από αυτό το φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου

σύγκριση

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους, είτε είναι άνθρωποι του κοντινού μας περιβάλλοντος είτε ξένοι που βλέπουμε στην τηλεόραση και στα social media. Αυτό όμως μπορεί πολύ εύκολα να σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ανεπάρκειας και καμιά φορά και αυτολύπησης καθώς δε πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ποτέ τόσο καλοί όσο οι άλλοι. Προσπάθησε να σταματήσεις αυτή τη τακτική επικεντρώνοντας τις σκέψεις σου και επαναλαμβάνοντας τα πράγματα στα οποία είσαι εσύ καλός. Θυμήσου, είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς.

Δες ακόμα: Πως να αλλάξεις την αρνητική σου διάθεση!

Βοήθησε κάποιον άλλο 

βοήθησε

Το να προσφέρεις βοήθεια σε κάποιον που τη χρειάζεται μπορεί να κάνει εσένα την ίδια να συνειδητοποιήσεις ότι όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες φορές και δεν θα έπρεπε να ντρέπεσαι γι αυτό. Επιπλέον, μια ανιδιοτελής πράξη πάντα μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα για τους εαυτούς μας καθώς απελευθερώνονται στον εγκέφαλο μας ενδορφίνες, που είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της χαράς.

Δες ακόμα: Πως να νοιώθεις όμορφη ακόμα και όταν σε πιάνουν οι ανασφάλειες σου!

Επικοινώνησε με φίλους σου

επικοινώνησε

Μπορεί να είναι φίλοι σου ή συγγενείς σου ή ακόμα και κάποιος που γνώρισες και θα ήθελες να ξεκινήσεις να κάνεις παρέα μαζί του. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και νοιώθουμε πάντα καλύτερα στη παρέα άλλων. Δεν είναι απαραίτητο να συζητήσετε για τις αρνητικές σου σκέψεις άμα δεν νοιώθεις ακόμα έτοιμη. Ακόμα και ένας καφές ή μια βόλτα θα σε βοηθήσει να νοιώσεις αμέσως καλύτερα.

Δες ακόμα: 15 Πράγματα που πρέπει να αποβάλλεις από τη ζωή σου για να είσαι ευτυχισμένη!

Ψηφιακή αποτοξίνωση

 ψηφιακή αποτοξίνωση

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις ψηφιακή αποτοξίνωση. Ο πρώτος είναι να κάνεις unfollow, να διαγράψεις, να βάλεις στο mute ή γενικότερα να ‘καθαρίσεις’ το feed σου στα social media από ανθρώπους ή σελίδες που σε επηρεάζουν και δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Ο δεύτερος είναι να απομακρυνθείς για λίγο καιρό από τις ψηφιακές σου συσκευές. Κλείσε το κινητό σου για κάποιες ώρες ή κάνε μια μέρα της εβδομάδας σου digital detox μέρα.

Δες ακόμα: 8 συμβουλές για να γίνεις ευτυχισμένη!

Δες το αλλιώς

change mindset

Καμιά φορά οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες αφού μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία πάνω μας που δεν μας αρέσουν και που όμως μπορούμε να τα αλλάξουμε. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που εμείς οι ίδιοι απογοητεύουμε τους εαυτούς μας με πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε. Δες το σαν μια ευκαιρία για να πεισμώσεις και να καταφέρεις να αλλάξεις αντί να σε  παίρνει από κάτω.

Δες ακόμα: Διώξε το άγχος και γέμισε ενέργεια κάνοντας 15 λεπτά Yoga!

Είναι πραγματικός φόβος;

σκέψεις

Είναι κάποιο υπαρκτό πρόβλημα αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις ή είναι κάποιο φανταστικό σενάριο; Προσπάθησε να καταλάβεις εάν ο φόβος που αισθάνεσαι οφείλεται σε κάποιο γεγονός και εάν έχει νόημα το να αγχώνεσαι και να φοβάσαι για αυτό. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο πανικό μας οι σκέψεις που κάνουμε μας οδηγούν σε σενάρια και να ξεκινήσουμε να αγχωνόμαστε για αυτά χωρίς όμως να υπάρχει λόγος.

Δες ακόμα: 11 πράγματα που κάνεις επειδή έχεις άγχος!

Μη το παίρνεις προσωπικά

προσωπικά

Πόσο συχνά βρισκόμαστε σε μια συζήτηση όπου οι τόνοι αρχίζουν να ανεβαίνουν; Αποστασιοποίησε τον εαυτό σου και διατήρησε την ψυχραιμία σου προκειμένου να καταφέρεις να δεις αντικειμενικά αν ο αιτία του καυγά οφείλεται όντως σε κάποια σου πράξη. Εάν όχι, προσπάθησε να μη πάρεις προσωπικά τις κατηγορίες του άλλου αφού τις περισσότερες φορές που κάποιος ξεσπά είναι γιατί σε χρησιμοποιεί σαν αντανάκλαση του προβλήματος που έχει ο ίδιος, ακόμα και αν δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

Ζήτα βοήθεια

βοήθεια

Εάν οι σκέψεις σου έχουν αρχίσει και γίνονται εμπόδιο στο να ζεις τη ζωή σου μη ντραπείς ή φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται ειδικά για να είναι εκεί για σένα, να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου.

Related Posts