μητέρα μιλάει στη στεναχωρημένη ενήλικη κόρη της

7 Σημάδια που δείχνουν ότι η οικογένεια σου ίσως είναι τοξική!

by ediva

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται σε οικογένειες όπου υπάρχει αφθονία αγάπης, ανιδιοτέλειας και γενικά υγιών σχέσεων. Κάποιοι όμως άνθρωποι βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις εντός οικογένειας, όχι και τόσο θετικές. Όπως σε όλες τις ανθρώπινες επαφές έτσι και στην οικογένεια μπορεί να υπάρχουν τοξικές σχέσεις μεταξύ των μελών. Αυτό πρέπει αρχικά να διακρίνεται και ύστερα να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος αντιμετώπιση της τοξικής οικογένειας. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και βρίσκεται σε μια μοναδική περίπτωση. Άλλοι επιλέγουν να διακόψουν πλήρως τις επαφές ενώ άλλοι προσπαθούν να συνεργαστούν με τα τοξικά άτομα ώστε να καλυτερεύσει η σχέση τους. Όπως και να χει, πριν από όλα αυτά πρέπει να έχεις επίγνωση του ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση και να έχεις θέληση για αλλαγή. Εδώ θα βρεις 7 σημάδια που υποδηλώνουν ότι ίσως υπάρχει τοξικότητα στην οικογένεια σου!

Τοξική συμπεριφορά που μπορεί να έχει η οικογένεια σου!

 

1. Θέλουν να σε ελέγχουν συνεχώς!

μητέρα και κόρη στον καναπέ

Τα τοξικά μέλη της οικογένειας, αν υπάρχουν, θέλουν να σε ελέγχουν συνεχώς. Από σημαντικές έως ασήμαντες αποφάσεις, τα άτομα αυτά θέλουν να σου δημιουργούν ανασφάλεια για κάθε τι επιλέγεις και είναι πεπεισμένοι ότι ξέρουν καλύτερα από εσένα. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε άμεσα, να είναι δηλαδή ευδιάκριτο ή και έμμεσα, σε οικογένειες που έχουν καλές σχέσεις. Αν και μπορεί να μη γίνεται με κακή πρόθεση, το αποτέλεσμα είναι μειονεκτικό για εσένα.

Δες επίσης: 4 Πράγματα που κάνουν την σχέση σου τόξικη!

2. Είναι υπερβολικά προστατευτικοί!

μητέρα μαλώνει τη κόρη και το γιό της

Οι γονείς που συμμετέχουν καθοριστικά στη ζωή σου και δεν επιτρέπουν περιθώριο ανάπτυξης νομίζουν ότι σε προστατεύουν αλλά στη πραγματικότητα σε κρατάνε πίσω. Ο προσωπικός χώρος, σωματικός και συναισθηματικός, είναι αναγκαίος για να αναπτυχθείς. Χρειάζεσαι ανεξαρτησία και την ευκαιρία να διαμορφώσεις μια αίσθηση του εαυτού σου.

Δες επίσης: Πού Πηγαίνει Αυτή η Βαλίτσα; 5 Μυστικά για μια Υγιή και Σοβαρή Σχέση!

3. Σε κριτικάρουν!

ενήλικη κόρη και θυμωμένη μητέρα

Το να συζητάει η οικογένεια σου για εσένα ενώ δεν είσαι παρούσα μπορεί να γίνεται από ενδιαφέρον και με σκοπό να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα σου. Μπορεί όμως να είναι και κουτσομπολιό εάν η πρόθεση τους δεν είναι να βοηθήσουν αλλά απλά να σε σχολιάσουν. Αν το κάνουν μπροστά σου πολύ πιθανόν να το κάνουν και από πίσω σου.

Δες επίσης: Πως είναι να ζεις σε μια τοξική σχέση!

4. Τονίζουν συνεχώς τις αδυναμίες σου και σε κατακρίνουν!

μητέρα μιλάει στη στεναχωρημένη ενήλικη κόρη της

Η οικογένεια σου μάλλον σε ξέρει λίγο παραπάνω από τους υπολοίπους. Ξέρει δηλαδή ακριβώς τι να σου πει για να σε μειώσει και να σε κάνει να νιώσεις άσχημα. Αρκετοί γονείς μερικές φορές επιπλήττουν ή επικρίνουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυτές οι παρατηρήσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές και να εστιάζουν στη συμπεριφορά, όχι στο παιδί. Δεν θα πρέπει ποτέ να σε κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι, ανεπιθύμητοι ή μη αγαπημένοι.

Δες επίσης: Πως έφυγα από μια τοξική σχέση!

5. Δεν υποστηρίζουν τις αποφάσεις σου!

θυμωμένη κόρη και πατέρας

Η υγιής οικογένεια θα σε υποστηρίξει σε οτιδήποτε επιλέξεις στη ζωή σου ακόμα και αν δε συμφωνεί πλήρως με αυτό. Ωστόσο δεν χρειάζεσαι την έγκριση κανενός για κάτι που θέλεις να κάνεις. Εάν το περιβάλλον σου σε κατακρίνει, αμφισβητεί τις επιλογές σου και προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, μάλλον πρόκειται για τοξικότητα.

Δες επίσης: 5 Τοξικές φίλες που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου!

6. Τα τοξικά μέλη της οικογένειας κάνουν απειλές!

μητέρα και κόρη τσακώνονται

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθένας αισθάνεται θυμωμένος κατά καιρούς και μπορεί να κάνει απειλές. Όταν υπάρχει τοξικό οικογενειακό μέλος, ωστόσο, αυτό θα κάνει απειλές συχνά και θα χρησιμοποιήσει αυτές τις απειλές ως μέσο ελέγχου. Αυτό μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση πάνω σου εφόσον θα έχει δημιουργηθεί μια σχέση που βασίζεται στον φόβο.

Δες επίσης: Πως να αντιμετωπίσεις έναν νάρκισσο!

7. Κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στα αδέλφια!

μητέρα και κόρη διαφωνούνε

Δες επίσης: 5 Ευγενικές φράσεις για να αντιμετωπίσεις έναν αγενή άνθρωπο!

Αρκετές είναι οι φορές όπου οι γονείς κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στα αδέρφια της οικογένειας. Αν λοιπόν έχεις νιώσει ότι παίρνεις λιγότερη προσοχή, αγάπη και αφοσίωση από τους δικούς σου ή εάν νιώθεις ότι γενικά αντιμετωπίζεσαι διαφορετικά από την οικογένεια σου, ίσως να πρόκειται για τοξικότητα.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts